Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van studiekeuze advies

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De keuze voor de juiste vervolgstudie is natuurlijk cruciaal. Het bepaalt in belangrijke mate de rest van je leven. Veel studenten weten echter nog niet wat ze later willen doen. En er zijn natuurlijk ook enorm veel opleidingen. Het gevolg is dat een groot deel van de studenten de verkeerde keuze maakt en binnen een jaar stopt met de opleiding. De vraag is dus welke opleiding past nu het beste bij je? Studiekeuze-advies helpt studenten in het maken van de juiste keuze. Dit gebeurt aan de hand van een bewezen studiesysteem, verschillende trajecten en gespecialiseerde coaches.

De keuze voor de juiste studie wordt gemaakt in verschillende stappen:

Je passie & talenten ontdekken

Om het juiste beroep te kiezen is het belangrijk om te ontdekken wat je passie is. Ook heb je inzicht nodig in je eigen kwaliteiten en welke je graag verder wilt ontwikkelen. Kortom waar word je blij van en waar ben je goed in? Zeer belangrijk want alleen op deze manier kun je echt gemotiveerd blijven later in je werk. Vaak is dit lastig voor scholieren en daarom kunnen ook gesprekken met mensen uit het bedrijfsleven goed helpen. Verder worden er assessment tests afgenomen en psychologische onderzoeken uitgevoerd.

Een selectie maken

De volgende stap is het selecteren van beroepen en studies die aansluiten bij de passies & talenten. Meestal wordt daarbij een top drie selectie van studies gemaakt. Daarbij wordt ook gekeken naar de kwaliteit van de onderwijsinstellingen (bijvoorbeeld aan de hand van het bekende Elsevier onderzoek) en reviews van studenten.

De selectie van studies verder onderzoeken

De volgende stap is om de geselecteerde studies verder te onderzoeken. Waar bestaat het studie programma uit? Wat zijn de ervaringen van studenten? Welke toelatingseisen gelden er? Zo kun je snel studiekennis opbouwen en de juiste keuze maken. Soms zijn de eisen hoog of wordt een bepaald gemiddeld eindcijfer voor bepaalde vakken gevraagd. Wanneer de scores voor deze vakken niet goed zijn, dan kan het handig zijn om te kiezen voor  extra huiswerkbegeleiding of examentraining. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddelde eindcijfer dan 1.4 punt hoger ligt.

Studiekeuze maken

De laatste stap is de definitieve keuze voor je studie. Belangrijk hierbij is om ook de open dagen te bezoeken en deel te nemen aan proefstuderen. Zo kun je de sfeer op de opleiding proeven, de lesstof bekijken en mede studenten ontmoeten. In dit traject kunnen gespecialiseerde coaches ondersteuning bieden om de juiste definitieve keuze te maken.

De kosten

Uiteraard hangt er wel een prijskaartje aan dit studiekeuzetraject. Gemiddeld genomen moet je rekenen op rond de 350 tot 800 euro voor een totaalpakket. Het totale traject duurt rond de vier weken. Deze kosten worden soms vergoed uit het PGB (persoonsgebonden budget), leergebonden budget of via de zorgverzekeraar.

Uit onderzoek is gebleken dat scholieren die een studiekeuzetraject volgen minder vaak stoppen met hun studie. Maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van online beroepskeuzetesten of de studieadvies begeleiding die de middelbare school aanbiedt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Educatie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: