Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van steunkousen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De verschillen tussen steun- en compressiekousen zijn beperkt. Daar waar veel mensen anders vermoeden. Regelmatig denkt men bij steunkousen direct aan het hulpmiddel wat wordt aangeraden aan senioren, die regelmatig last hebben van hun onderbenen. Bij compressiekousen wordt de link vaak al snel gelegd met sportprestaties. Onder meer hardlopers, maar ook actieve wandelaars kiezen voor het gebruik van compressiekousen om verkramping van spieren in de onderbenen tegen te gaan tijdens het sporten. Dit artikel vertelt je meer over de betekenis van- en de verschillen tussen steun- en compressiekousen. 

Lichte compressie bij het gebruik van steunkousen

Bij de aanschaf van steun- en compressiekousen zijn de verschillen tussen de diverse modellen producten beperkt. Het verschil tussen de steunkousen die je online koopt en de modellen die door een huisarts of therapeut worden aangeraden zit in de mate van compressie. Een steunkous die je online koopt biedt een lichte compressie; precies voldoende om een vermoeid gevoel in de onderbenen tegen te gaan. Ook een ophoping van vocht kan vaak voorkomen worden met deze lichte compressie. Daarbij kan een lichte compressie wenselijk zijn bij het voorkomen van spataders en het tegengaan van trombose. Houd er rekening mee, dat hiervoor soms medische oplossingen benodigd zijn. 

Compressiesokken voor sporters 

Vergelijkbaar met het gebruik van compressiekousen, zijn ook compressiesokken populair onder sporters. Ze bieden extra ondersteuning en helpen je van meer kracht te voorzien bij deelname aan sportactiviteiten. Die extra kracht wordt geleverd door het zuurstofrijke bloed wat je spieren bereikt. Dat dit bloed zo zuurstofrijk is, hangt samen met de compressie die de compressiesokken veroorzaken. Ook helpen compressiesokken blaren tegen te gaan, mede door de goed op de voet aansluitende vorm van deze sokken. 

Verschil tussen particuliere- en medische steunkousen 

Eerder werd al genoemd dat er een verschil zit in de steun- en compressiekousen die je als particulier online bestelt en de producten van een huisarts of therapeut. Deze medische steunkousen zijn specifiek bedoeld voor cliënten met een medische aandoening aan hun aders of bijvoorbeeld lymfebanen. Voor hen zullen de compressiekousen met een lichte vorm van compressie onvoldoende werken om pijn aan de onderbenen tegen te gaan. Bij aandoeningen aan de aders kun je denken aan hevige spataders, trombose, lymfoedemen en ontstekingen in of aan de aders. De medische steunkousen zijn in verschillende klassen beschikbaar, waarbij de klasse waarbinnen een steunkous valt iets zegt over de mate van compressie. Een huisarts kan je hier meer over vertellen, wanneer je kampt met hevige pijn aan de onderbenen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: