Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van STCW

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
3
(1)

Nederland is betrokken in meer dan 20.000 verdragen. Dit is natuurlijk een belachelijk groot aantal, niet zo raar dan dat veel mensen deze verdragen niet allemaal kennen. Er zijn echter wel een paar verdragen die van grote invloed zijn op ons dagelijks leven. Een hiervan is het STCW-verdrag, deze gaat over de minimale eisen van koopvaardijschepen. In dit artikel leggen we uit wat de STCW precies inhoudt en waar het voor gemaakt is.

Betekenis van afkorting STCW

Het STCW staat voor Het Internationale Verdrag betreffende de normen voor zeevarenden inzake opleiding, diplomering en wachtdienst (International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers, STCW-verdrag). Zoals al gezegd is dit een internationaal verdrag wat over bijna heel de wereld van kracht is. De inhoud van het verdrag gaat over de minimale eisen voor zeevarenden, deze gaan over de benodigde training, opleiding en wachtlopen. Zo wordt de maximale kwaliteit gewaarborgd en ontstaan er geen gevaarlijke maritieme situaties op zee.

Ontstaan en doel

Dit verdrag is opgesteld in 1978. Het verdrag is tot stand gekomen door het IMO en het wordt door veel verschillende landen onderkend. Eerst was dit verdrag er natuurlijk nog niet, toen konden de landen zelf bepalen wat de minimale eisen waren voor de zeevaart. Dit bracht vele risico’s en ongelukken met zich mee. Op dit moment zijn er 144 landen aan het verdrag gebonden, dit is dus om en nabij de 98% van de gehele wereld. Dit verdrag laat dan ook goed zijn dat de zeevaart van goede kwaliteit moet zijn, anders vallen er gewonden en ontstaan er ongelukken. Het verdrag is van toepassing op alle schepen van de aangesloten landen. Wat wel belangrijk is om te vermelden is dat het alleen maar gaat om de kwaliteit van het schip en de bemanning, de hoeveelheid bemanningsleden is geregeld in een ander verdrag namelijk het SOLAS verdrag.

STCW trainingen

In Nederland kan je bij FMTC terecht voor de verschillende STCW trainingen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: