Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van spaanplaat

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is spaanplaat?

Veelzijdig vezelplaat

Spaanplaat is een plaatmateriaal dat bestaat uit kleine houten spaanders en lijm of kunsthars. Spaanplaat is eigenlijk een vezelplaat want het bestaat uit kleine vezels van hout. Met warmte worden de houtvezels met de lijm tot vlakke platen geperst. De doorsnee spaanplaat is vooral geschikt voor binnen. Er zijn spaanplaatsoorten voor buiten die een speciale bewerking hebben gehad. Tegenwoordig wordt er in de woningbouw en in de interieurinrichting veel gebruik gemaakt van materialen als spaanplaat, omdat deze erg goed te verwerken zijn en vanwege de lage kostprijs. Spaanplaat is verkrijgbaar met diktes van 8 tot 28 mm. Er zijn verschillende soorten spaanplaat:

  • toiletplaat;
  • spaanplaat V313:
  • geplastificeerd spaanplaat;
  • naturel spaanplaat;
  • gemelamineerde spaanplaat.

 

Meubelpanelen

Meubelpanelen worden meestal in een dikte van minimaal 18 mm.  gebruikt voor meubels en keukens. Het oppervlak van een spaanplaat wordt meestal afgewerkt met een kunststof laag of met fineer. Kunststofafwerkingen worden in de vorm van foliën met verschillende lagen op de platen aangebracht. Het voordeel van een kunststofoppervlakte is dat het bijzonder eenvoudig schoon te houden is.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van spaanplaten is dat ze goedkoop zijn. De platen hebben daarentegen veel nadelen. Zo kunnen de platen niet goed tegen vocht. Daarnaast zijn spaanplaten niet erg sterk, waardoor ze snel beschadigen. Bovendien hebben de platen een grove structuur. Hierdoor splinteren ze snel en zijn ze lastig af te werken. Je kunt spaanplaten bijvoorbeeld lastig verven.

Spaanplaat wordt gemaakt van een mengsel van houtspaanders en/of vlasvezels dat met toevoeging van lijm onder grote druk wordt samengeperst. Het nadeel is echter dat deze platen veelal worden geproduceerd met gebruik van formaldehyde houdende lijmen. Formaldehyde is een giftig, kleurloos gas met een prikkelende geur, waardoor irritatie aan ogen en luchtwegen kan ontstaan. Ook kunnen hoofdpijn, huidirritatie en ademhalingsstoornissen voorkomen.

Een spaanplaat bestaat uit samen gelijmde en gedrukte houtsplinters. Op deze manier kan hout, dat niet meer verwerkt kan worden voor massiefhoutmeubels, toch voor de meubel productie gebruikt worden. Spaanplaat moet voldoen aan de E1 normering. Spaanplaat in Nederland met een KOMO-keurmerk voldoet aan deze norm.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: