Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van somatotype 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het somatotype is een omstreden term, die wat zegt over je lichaamsbouw. De term is omstreden omdat er bij het hebben van een bepaalde lichaamsbouw conclusies worden getrokken. Zo zou je met een bepaald somatotype ook het beste een bepaald voedingspatroon kunnen aanhouden. Daar is echter geen consensus over. 

Somatotype denken omstreden?

Het somatotype gaat over drie soorten lichaamsbouw: het ectomorf type, het mesomorf type en ten slotte is er ook nog het endoform type. Hoewel het somatotype omstreden is, kan het wel handvatten bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een matras op lichaamsbouw. Het is echter zelden zo dat je iemand helemaal precies in 1 type kunt indelen. Wel is het zo dat je de drie types lichaamsbouw in het dagelijks leven herkent. Het is echter te kort door de bocht dat je er 1 op 1 conclusies aan kunt verbinden op het vlak van bijvoorbeeld een extra aanleg voor de opbouw van spiermassa. Het is dus te makkelijk om direct te zeggen: ik val onder dit type, dus daarom is het voor mij heel moeilijk om spiermassa op te bouwen. 

Het ectomorf type 

Iemand met een ectomorf lichaamsbouw heeft van nature een magere of slanke bouw. Veel mensen met dit type zijn lang. Ze hebben smalle schouders, een smalle rug en een vrij platte borst. Verder zijn ook de armen en benen behoorlijk dun. Mensen met een ectomorf bouw wordt een snelle stofwisseling toegedicht. Het nadeel zou zijn dat je moeilijk spiermassa opbouwen. Het voordeel zou zijn dat ze een laag vetpercentage hebben. Als het te extreem is, kan dit ook een nadeel zijn. Om de twee uur eten wordt vanuit de leer hierover aangeraden. 

Het endomorf type 

Dit type kenmerkt zich met een wat gedrongen bouw. Meestal zijn mensen met dit type nogal klein. Men zegt in de leer over dit type dat mensen met een endomorf bouw een lage stofwisseling hebben en ook moeilijk vet kwijtraken. Ze kunnen wel goed spiermassa opbouwen. 

Het mesomorf type 

Iemand met dit lichaamstype heeft van zichzelf een sportieve bouw: een smalle taille en brede schouders. Zij zijn die mensen die al snel zo’n torso in een V-vorm hebben. Men gaat er bij deze indeling ervanuit dat het mesomorf type redelijk makkelijk spiermassa opbouwen en niet snel te veel vet opslaat.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: