Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van Scope 10

Inhoudsopgave

Leestijd: 4 minuten
0
(0)

Veilig werken staat voorop in het Nederlandse bedrijfsleven. Ondernemers moeten, onder andere volgens de Arbowet, er alles aan doen om de werkvloer veilig te maken. Dat doen ze door verschillende maatregelen te nemen en door zich aan allerlei richtlijnen te houden door middel van keuringen. Eén daarvan is de Scope 10-keuring.

Al jarenlang is Scope 10 een belangrijk begrip in het bedrijfsleven. Het is de benaming van een keuring die te maken heeft met de veiligheid van alle elektrische installaties in een bedrijfspand. Wat Scope 10 precies inhoudt en wat er zoal onder een dergelijke keuring valt, lees je in dit artikel over de betekenis van Scope 10.

Wat betekent Scope 10 precies?

Scope 10, volledige naam SCIOS Scope 10, betrekt een keuring van de elektrische installaties en alle apparaten en kabels die daarbij horen, die aanwezig zijn in een bedrijfspand. Het is een specifieke norm binnen het certificeringssysteem van SCIOS, waarbij er gekeken wordt naar de brandveiligheid van alle aanwezige elektrische installaties binnen een bedrijf. Deze installaties worden gecheckt of ze voldoen aan de wettelijke eisen en richtlijnen, zoals die zijn vastgelegd in de NEN 3140. Wanneer dat het geval is, komt het bedrijf door de keuring. Is dit niet het geval, dan worden er bepaalde risico’s vastgesteld inclusief advies om de risico’s te verhelpen.

Tijdens de inspectie wordt de hele elektrische installatie gecontroleerd. Dat betekent dat ook de stopcontacten, de bekabeling, de meterkast, losse verlengsnoeren, de aardlekschakelaar en aangesloten apparatuur worden gecheckt op brandveiligheid. Het belangrijkste doel van de Scope 10-keuring is het voorkomen van brand als gevolg van een defect of gebrek aan een elektrische installatie. Het is van groot belang dat deze inspectie wordt uitgevoerd, omdat een aanzienlijk deel van alle bedrijfsbranden wordt veroorzaakt door defecten aan of problemen met elektrische installaties. Door een Scope 10-keuring uit te laten voeren, kunnen bedrijven deze risico’s vroegtijdig identificeren en direct aanpakken om verdere problemen te voorkomen.

Dit is waarom een Scope 10-keuring heel belangrijk is

Naast de preventie van brand bij een bedrijf zijn er nog andere redenen aan te wijzen waarom een Scope 10-keuring zo belangrijk is. 

  • Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht om ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en gezond kunnen werken. Wanneer je met elektrische installaties werkt en je geen Scope 10-keuring uit laat voeren, dan kun je de veiligheid op dit gebied niet garanderen. Veilige elektrische installaties zijn namelijk ook nodig op een veilige werkvloer.
  • Daarnaast stellen veel verzekeraars een Scope 10-inspectie verplicht op het moment wanneer een ondernemer een brandverzekering wil afsluiten voor zijn of haar bedrijf. De verzekeraar wil er immers zeker van zijn dat hij of zij er alles aan gedaan heeft om ervoor te zorgen dat de kans op brand zo klein mogelijk is, zodat de kans op uitbetaling bij schade die voorkomen had kunnen worden ook kleiner is.
  • Steeds meer bedrijven willen duurzamer werken. Dat is iets dat heel goed past in een samenleving waarin duurzaamheid alsmaar belangrijker wordt. Zo kiest de consument tegenwoordig vaak liever voor een bedrijf dat iets aan duurzaamheid doet. Ook dan is een Scope 10-keuring interessant, omdat je hiermee vroegtijdig mogelijke defecten op kunt sporen. Je kunt op tijd apparaten of onderdelen daarvan vervangen, zonder dat het te laat is. Zo kun je langer met je apparatuur, wat ook meteen beter is voor het milieu.

Het is goed om te weten dat een Scope 10-keuring niet verplicht is, maar dat het vaak wel wordt aangeraden om zo de veiligheid op de werkvloer te garanderen. Ook kan het dus van pas komen wanneer je een brandverzekering af wil sluiten voor je bedrijf.

Hoe wordt een Scope 10-keuring uitgevoerd?

Een Scope 10-keuring kan niet zomaar worden uitgevoerd door iemand binnen je bedrijf. Dit moet door een gecertificeerde inspecteur zijn die werkt volgens de richtlijnen van SCIOS en de eerder genoemde NEN 3140-norm. Dit is belangrijk omdat zo’n inspecteur voldoet aan de strenge eisen omtrent kennis, ervaring en vaardigheden. Hij of zij komt op een afgesproken moment langs bij een bedrijf dat om een dergelijke keuring heeft gevraagd. Als ondernemer is het zaak om ervoor te zorgen dat de inspecteur toegang heeft tot alle elektrische installaties, bekabeling en onderdelen zonder dat er spullen of meubels zijn die in de weg liggen. Zo verloopt de keuring snel en efficiënt en kan de inspecteur zonder gedoe het werk uitvoeren.

De inspecteur verzamelt als voorbereiding eerst alle informatie over de aanwezige elektrische installaties, zoals onderhoudsrapporten en installatieschema’s. Na aankomst zal hij of zij eerst visueel alles inspecteren, waarna er verschillende controles en metingen met apparatuur worden uitgevoerd. Na de inspectie wordt een rapport met de bevindingen opgesteld dat het bedrijf in kwestie ontvangt. Vele inspecteurs werken met een Scope 10 inspectie app, dus dit proces gaat in de meeste gevallen digitaal. Mocht er een afwijking of defect gevonden zijn, dan wordt dat vermeld in het rapport. Daar komen ook aanbevelingen bij voor het herstellen van deze afwijkingen. In dat geval is het aan het bedrijf de taak om de defecten te herstellen; daarna kan de inspecteur terugkomen voor een herinspectie om te controleren of de elektrische installaties nu wel veilig zijn. Na drie tot vijf jaar moet er weer een nieuwe keuring worden uitgevoerd om aan de wetten en eisen te voldoen.

Goed om te weten: dit is geen onderdeel van de Scope 10-keuring

Wat tot slot goed is om te weten, is dat er een aantal zaken zijn dat onderdeel is van de Scope 10-keuring. Zo wordt je meterkast gecontroleerd inclusief alle verdelers en worden alle aardlekschakelaars getest. Ook worden de isolatieweerstanden gemeten om zo te kijken of er isolatiefouten zijn en kijkt de inspecteur met behulp van thermografie of er brandgevaar is in elektrische installaties, bekabeling en apparaten. Wat echter geen onderdeel is van Scope 10 (en wat nog vaak verkeerd wordt begrepen) zijn de volgende zaken:

  • keuring van aanwezige liftinstallaties en de verdelers die daarbij horen
  • keuring van PV-installaties (zonnepanelen) bij je bedrijf en de omvormers die daarbij horen; hiervoor is de Scope 12 keuring een must.
  • keuring van elektrische arbeidsmiddelen volgens de Arbowet; hier wordt de Scope 9 keuring voor gebruikt.
  • reparatie van geconstateerde gebreken; hiervoor is het bedrijf zelf aansprakelijk.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

SEOcoin - de cryptocoin voor SEO specialisten en SEO klanten
SEOcoin - de cryptocoin voor SEO specialisten en SEO klanten
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: