Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van schrijnwerk

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Wat is schrijnwerk?

Als je om je heen kijkt, zie je ongetwijfeld verschillende producten die van hout zijn gemaakt. Toch zijn er nog veel mensen die zich afvragen, wat is schrijnwerkerij? Schrijnwerkerij is een ambachtelijk beroep dat zich bezighoudt met het bouwen van meubels, huizen, winkels, kantoren, winkels. Meestal gaat het om materialen als hout en timmerhout, maar vaak kunnen ook andere materialen zoals kunststof en cementplaten worden gebruikt.

Schrijnwerk kan eenvoudig of ingewikkeld zijn, twee stukken hout kunnen aan elkaar worden gespijkerd of gelijmd, of twee stukken hout kunnen op een ingewikkelde manier aan elkaar worden gezet. Hoewel schrijnwerk in de eerste plaats bedoeld is om hout stevig en veilig bijeen te houden, kan het ook op decoratieve wijze worden gebruikt.

Schrijnwerk is een belangrijk onderdeel van de houtbewerking en is bijna overal terug te vinden in meubels, ramen, deuren en vloeren. Het is een specialistisch gebied van timmerwerk waar een gespecialiseerde schrijnwerker of meubelmaker het werk uitvoert, in plaats van een algemene timmerman.

Timmerwerk vs. Schrijnwerk

Veel mensen zijn niet zeker wat het verschil is tussen een schrijnwerker en een timmerman. Als je iets moet repareren waar hout aan te pas komt, bij wie moet je dan zijn? Zowel timmerlieden als schrijnwerkers hebben veel eigenschappen gemeen, maar er wordt verschillend naar verwezen, afhankelijk van de plaats in het Verenigd Koninkrijk – in het zuiden van Engeland wordt meestal de term timmerman gebruikt, terwijl in het noorden van Engeland meestal het woord schrijnwerker wordt gebruikt.

Zowel een timmerman als een schrijnwerker zijn ambachtslieden in de bouwsector en houden zich voornamelijk bezig met het werken met hout.

Schrijnwerkers

Schrijnwerkers zijn geschoolde vaklui die het hout maken of verbinden, meestal in een werkplaats, terwijl een timmerman het hout ter plaatse construeert. Eenvoudig gezegd, een schrijnwerker maakt het hout dat een timmerman vervolgens op de bouwplaats bevestigt. Een schrijnwerker wordt dan ook meestal geassocieerd met het maken van deuren, ramen, trappen en inbouwmeubelen die normaal gesproken in een werkplaats buiten de bouwplaats worden gemaakt, vanwege de zware machines die daarbij betrokken zijn.

Timmerlui

Een timmerman is gespecialiseerd in grotere elementen, zoals de constructie en montage van dakspanten, stutwerk en vloeren op de bouwplaats, door ze te snijden en in elkaar te zetten met behulp van een reeks materialen en gereedschappen. Timmerlieden zijn echter verantwoordelijk voor de montage en het geraamte van een constructie. Door het kleine, lichte gereedschap dat zij gebruiken, zijn zij veel flexibeler en kunnen zij bijna overal werken.

Schrijnwerk op maat

Maatwerk is een woord dat geassocieerd wordt met een voorwerp dat gemaakt is volgens de specificatie van de koper. Op maat gemaakt schrijnwerk stelt ons in staat elke ruimte optimaal te benutten en de opslagruimte te maximaliseren op de meest nette en visueel aantrekkelijke manier. In de winkel gekochte meubels zoals kasten, rekken, TV-meubels en kasten kunnen niet op maat worden gemaakt en zijn meestal niet geschikt voor de specifieke ruimte die je hebt. Goed ontworpen schrijnwerk past niet alleen perfect in jouw ruimte maar biedt ook een onopvallende manier om jouw rommel te verbergen. Maattimmerwerk voegt ook waarde toe aan jouw huis in termen van bruikbare leefruimte.

Goed op maat gemaakt schrijnwerk zal langer meegaan dan een generiek stuk uit de winkel en het is iets dat bij jouw huis blijft zolang je het bezit. Met schrijnwerk op maat heb je niet langer hier en daar een kastje of plankje nodig, zodat je de beschikbare ruimte optimaal kunt benutten.

Wanneer een schrijnwerker op maat schrijnwerk ontwerpt, houdt hij vanaf het begin van het project rekening met de ruimte waarin het stuk wordt gebruikt. Daarom worden de kamers en het schrijnwerk ontworpen rekening houdend met de beschikbare ruimte en de functies die het schrijnwerk moet vervullen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Overig
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: