Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van schoenmaker 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Iemand die schoenmaker is, maakt en repareert schoenen en anders schoeisel. Het is een ambacht, dat wil zeggen dat het vak bestaat uit handwerk. Een schoenmaker kan dus allerlei schoeisel maken en repareren, zoals bijvoorbeeld laarzen, klompen en sandalen. Een kenmerkend gereedschap van de schoenmaker is de leest. 

Leest 

Veel mensen kennen de uitdrukking: schoenmaker blijf bij jouw leest. Het betekent dat je jezelf met jouw eigen vakkennis moet bezighouden. De leest is een vorm die een schoenmaker gebruikt voor schoenreparaties of het maken van schoenen. Het is een typisch gereedschap voor schoenmakers. Met de leest vormt de schoenmaker de schoen. Een leest kan gemaakt zijn van metaal, hout, kunststof, of aluminium. Tegenwoordig zijn er steeds meer schoenen die fabrieksmatig worden gemaakt. Toch zijn er nog steeds schoenmakers die handmatig een schoen maken met behulp van een leest. 

Schoenmaker versus schoenhersteller 

Tegenwoordig zijn er ook schoenherstellers in plaats van schoenmakers. Die richt zich dus puur op het handmatig herstellen van schoenen. Er zijn in Nederland zelfs een aantal opleidingen om schoenhersteller te worden. De opleiding tot schoenhersteller is op mbo-niveau 2. Daarna kun je nog een jaar doorleren, gericht op ondernemerschap op mbo-niveau 3. 

Geschiedenis 

Het beroep van schoenmaker is oud. Al in de Romeinse tijd bestonden er schoenmakers. Na de 2e helft van de 19e eeuw werden de schoenen steeds meer gemaakt in een fabriek. Het produceren van schoenen in een fabriek is een stuk goedkoper en sneller. Een fabriek kan meer massa verwerken met machines die voor een schoenmaker niet rendabel zijn. Bovendien werken ze ook met nieuwe technieken waarbij zelfs bijvoorbeeld al van petflessen, schoenen kunnen worden gemaakt. 

Schoenen onderhoud 

Schoenen vragen om onderhoud. In het verleden werden schoenen vaak beter onderhouden. Dat zie je nu minder. Toch kun je nog steeds bij de schoenmaker of schoenenwinkels onderhoudsproducten kopen voor jouw schoenen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schoensmeer en reinigingsmiddelen voor witte sneakers schoonmaken <

Wel zijn er duurzame ontwikkelingen gaande in de schoenenbranche. Een schoenmaker heeft met high-end klanten nog steeds bestaansrecht, ondanks dat het bijna een uitstervend beroep lijkt te zijn. Nog een bijkomstigheid is dat in het kader van verduurzaming het populairder geworden om schoenen te laten herstellen. Dus een schoenmaker heeft altijd nog perspectief als schoenhersteller.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: