Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van schildersezel

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
2.5
(2)

Een schildersezel is een standaard, vaak van hout of metaal, waarop de schilder zijn schilderdoek kan neerzetten. Zo kan de schilder makkelijk op het doek schilderen terwijl het doek stevig vast zit. De naam schildersezel komt van vroeger. Toen werden ezels gebruikt als lastdieren. Zo droegen de ezels ook de schilderdoeken. Hier kom de naam schildersezel vandaan.

Voordelen van een schildersezel

Er zitten veel technische voordelen aan het hebben van een schildersezel. Het eerste voordeel is dat je het schilderdoek recht voor je hebt en niet op de tafel legt. Doordat je recht voor je werk zit en er dus niet van boven af naar kijkt ontstaat er geen vertekening in je beeld. Zo is het makkelijker om juiste verhoudingen te schilderen. Het schilderen met een schildersezel zorgt hierdoor voor een veel mooier resultaat. Ten tweede is een schilders ezel veel beter voor de houding van de schilder. Hierdoor kan de schilder veel langer door schilderen zonder last te krijgen van zijn rug.

Het materiaal van de schildersezel

De schildersezels worden vaak gemaakt van geolied en gestoomd beukenhout. In sommige gevallen worden de schildersezels ook wel gemaakt van onbehandeld vuren hout. Beukenhout schilderezels zijn vaak wat beter dan vurenhout schilderezels. Het beukenhout is vaak zwaarden waardoor deze een stuk stabieler zijn. Doordat het beukenhout geolied is gaan de beukenhout schilderezels ook een stuk langer mee dan vurenhout schilderezels. Buiten dat geoliede beukenhout schilderezels langer mee gaan zien ze er ook vaak een stuk mooier uit. Meer lezen over beukenhout en al haar kenmerken? Lees dan dit artikel.

Verschillende soorten Schildersezels

Er zijn verschillende soorten schildersezels die gebruikt worden. Een tafelezel wordt vaak gebruikt wanneer je schildert aan een bureau of tafel. De tafelezel neemt weinig ruimte in beslag waardoor je op je tafel ruimte overhoud voor andere spullen. Zo kun je op je tafel je kwasten, verf en water neerzetten. Een workstation kun je ook gebruiken voor op tafel. Deze ezel heeft een glad werkblad waardoor deze gebruikt wordt voor papier. Verder heb je atelier ezels. Atelier ezels zijn grote en stevige staande ezels. Aan deze atelier ezel kun je staand of zittend werken. De atelier ezel neemt meer ruimte in beslag maar is wel in hoogte verstelbaar.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 2.5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: