Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van sandwichpanelen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wanneer er snel en economisch gebouwd moet worden, dan zijn sandwichpanelen een uitstekende keuze voor de constructie van muren en daken ten behoeve van onder andere sportfaciliteiten, koelcellen, winkelcentra en kantoorgebouwen. Een sandwichpaneel is ook wel een structuur die bestaat uit verschillende lagen: een kern met een lage dichtheid waaraan elke kant een dunne huidlaag van plaatwerk is gehecht. Dit resulteert in een composiet met een hoge buigstijfheid, maar een laag materiaalgewicht. In dit artikel leggen we uit waarom sandwichpanelen worden verkozen boven andere materialen en voor diverse applicaties worden ingezet.  

Thermische isolatie

Sandwichpanelen zijn grotendeels populair vanwege de thermische isolatie-eigenschappen, waardoor bespaart kan worden op de energiekosten voor het verwarmen en koelen van een ruimte. De thermische isolatie van goed geïntegreerde sandwichpanelen helpt tevens bij het verminderen van het risico op schimmelvorming en vochtigheid. De dikte van het isolatiemateriaal speelt een belangrijke rol bij de thermische eigenschappen en draagkrachtvereisten. 

Lange levensduur met minimale onderhoud

Terwijl conventionele daken vaak regelmatig onderhoud vereisen, vragen daken gemaakt van sandwichpanelen minimale aandacht na de installatie, en kunnen ze vervolgens een mensenleven meegaan! Afhankelijk van de weersinvloeden, is het overigens wel aan te raden om sandwichpanelen periodiek te laten reinigen en van een nieuwe coating te voorzien, om de lange levensduur te waarborgen. 

Snelle bouwtijd

Terwijl het metselen van een structuur vele maanden tijd in beslag kan namen, kan een gebouw gemaakt van sandwichpanelen veel sneller geïnstalleerd worden. Dit kan erg goed van pas komen voor ondernemingen die bijvoorbeeld een productiegebouw of magazijn direct in gebruik moeten nemen. Dit scheelt tijd, waardoor de investering tevens sneller terugverdiend kan worden. 

Eenvoudig bouwproces

Omdat sandwichpanelen in de fabriek worden gemaakt, vereist het uiteindelijke bouwproces op bestemming veel minder arbeid en complexiteit. Terwijl een traditioneel metselproces grote hoeveelheden water benodigd heeft, vereist het installeren van een structuur met sandwichpanelen alleen het bevestigen van de panelen met schroeven. Hierdoor is de bouw van een structuur met sandwichpanelen haast kinderlijk eenvoudig en tevens erg kosteneffectief vanwege de lagere arbeidskosten. 

Sandwichpanelen zijn goed bestand tegen brand

Een andere belangrijke reden voor waarom sandwichpanelen een fantastische keuze zijn voor bijvoorbeeld de bouw van een magazijn, is omdat ze uitstekend presteren bij blootstelling aan vuur. Sommige varianten van sandwichpanelen bieden zelfs een brandwerendheid van temperaturen tot en boven de 1000° C. Door middel van gevels en daken van sandwichmaterialen te voorzien, wordt de veiligheid verhoogd van zowel medewerkers als materieel. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: