Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van salderen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Sinds we in Nederland massaal zonnepanelen op daken zijn gaan monteren, zie je steeds vaker de term salderen opduiken. Er is een salderingsregeling in het leven geroepen voor eigenaren van zonnepanelen, maar wat houdt dit precies in? En wat is precies de salderingsgrens? Hieronder vind je het antwoord op deze vragen en meer!

Bedragen verrekenen

Iedereen die zonnepanelen heeft, is in staat om daarmee zelf elektriciteit op te wekken. Je bent dus in feite een hele kleine energiecentrale. Die elektriciteit gebruik je binnen je huishouden, maar de kans is groot dat je op een zonnige dag meer elektriciteit opwekt dan nodig is. In dat geval kun je het overschot aan het elektriciteitsnetwerk leveren. Dat gebeurt volledig automatisch, maar het is wel zo eerlijk dat je daar een vergoeding voor krijgt. Afgesproken is dat je de kosten voor de elektriciteit die jij afneemt mag wegstrepen tegen de elektriciteit die je zelf geleverd hebt. Dat noemen we salderen. 

Rekenvoorbeeld

Op grond van de salderingsregeling mag je niet alle opgewekte elektriciteit wegstrepen. Voor 2024 is het maximale percentage hiervoor vastgesteld op 64 procent. Stel je voor dat je in een zogenoemde oost west opstelling zonnepanelen op je dak hebt laten plaatsen. Die panelen leveren lekker veel elektriciteit op en uiteindelijk lever je 1000 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Dan mag je daarvan 64 procent in rekening brengen. Met andere woorden: je hoeft 640 kWh van de door jou verbruikte elektriciteit van je leverancier niet te betalen. 

Regeling blijft van kracht

De salderingsregeling werd in 2004 ingevoerd. Op dat moment waren zonnepanelen aanmerkelijk duurder dan nu. De regeling moest het voor consumenten aantrekkelijker maken om ze aan te schaffen. Een voorstel om de regeling in 2024 af te schaffen, kreeg niet voldoende steun in de Eerste Kamer. Overigens hangt het rendement van zonnepanelen sterk af van de hoek waaronder de panelen worden gemonteerd. Daarom kiezen veel gebruikers met zonnepanelen voor plat dak montage van Blubase omdat de panelen hiermee alsnog in de gewenste hoek kunnen worden geplaatst. Een hellingshoek van 35 graden is het meest ideaal voor de elektriciteitsopbrengst. 

Netwerkcapaciteit

De capaciteit van het elektriciteitsnetwerk is een punt van zorgen. Bovendien zijn bij energieleveranciers door het stijgende aantal zonnepanelen vraag en aanbod steeds minder goed in balans. Hierdoor moet men extra kosten maken. Het is de vraag op welke manieren men die kosten in de toekomst gaat doorberekenen aan de klanten.Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: