Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van rotan lamp

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De termen rotan, bamboe en riet worden nog wel eens ten onrechte door elkaar gebruikt. Dit zijn echter wel volledig verschillende materialen. Er zijn meubelaanbieders die bijvoorbeeld een rieten stoel aanbieden maar een stoel van dit materiaal bestaat helemaal niet. Een goede reden om eens wat dieper in te gaan op de betekenis van een rotan lamp of een bamboe kast en inzicht te geven waar je riet wél voor gebruikt.

Wat is een rotan lamp?

Een rotan lamp is een lamp die je gemaakt is van een natuurlijk materiaal dat afkomstig is van de rotanpalm. Dit is een palm die ook wel bekend staat als de Calamus rotang. Deze klimplant is een lange liaan die veel voorkomt in de subtropische gebieden. De rotan die gebruikt wordt voor het vervaardigen van een rotan lamp zijn vaak afkomstig van plantages maar kunnen ook uit de regenwouden zelf komen. Er zijn veel verschillende soorten rotan. Dit is de reden dat de dikte van een rotan stengel kan variëren van drie millimeter tot bijna tien centimeter. De lengte varieert in volgroeide vorm van tien centimeter tot maar liefst tweehonderd meter. Door het toepassen van vlechttechnieken worden de rotan lampen vervaardigd. In sommige gevallen wordt de kern van rotan versneden om de gewenste diktemaat te verkrijgen. Als deze verwerking heeft plaatsgevonden, wordt het binnenste deel van de stengel van rotan vaak “pitriet” of “rotan vlechtband” genoemd.  Voor de volledigheid is het goed om te benoemen dat een Manou de naam is voor een dik soort rotan. Manou heeft een uitstraling dat veel weg heeft van Bamboe. Een rotan lamp past goed in een landelijk vormgegeven interieurstijl maar past ook prima in een industriële setting.

Verschil tussen bamboe en rotan

In veel productomschrijvingen van lampen en meubels worden de termen “rotan” en “bamboe” door elkaar gebruikt. Dit heeft vooral een commerciële reden. Er zit immers wel degelijk een groot verschil tussen de beide natuurlijke materialen. Bamboe is immers een grassoort en is een sterk materiaal. Ook bamboe wordt gebruikt voor het vervaardigen van meubels, net als bij rotan het geval is. Bamboe is iets meer robuust materiaal. Dit is de reden dat bamboe meer wordt gebruikt voor grotere lampen. Een ander groot verschil tussen bamboe en rotan is dat (de steel van) bamboe hol is van binnen. Rotan is een wat massiever materiaal.

Waarvoor wordt riet gebruikt?

Net als bij bamboe het geval is, is riet een grassoort. Het is echter een grassoort die zeker niet geschikt is om er meubels of lampen van te maken. Dit komt omdat riet een waterplant is. Deze grassoort groeit immers in het water of aan de waterrand. Deze grassoort kan zich immers het beste ontwikkelen in een natte bodem. De rieten stoel die wel eens op internet wordt aangeboden, is dan ook niet gemaakt van riet maar wel van rotan. Het riet waarover gesproken of geschreven wordt bij het specificeren van interieur items is dan ook het pitriet wat hierin is verwerkt.

De bovenstaande alinea roept dan ook ongetwijfeld de vraag op waarvoor riet dan wel wordt gebruikt. Als je weet dat riet tot wel drie meter hoogte kan groeien, begrijp je ongetwijfeld dat dit natuurproduct uitstekend geschikt is om te gebruiken voor het maken  van schuttingen of dakbedekkingen. Wist je dat riet ook wordt gebruikt in muziekinstrumenten en voor het reinigen van vervuild water? Zo zie je dat de gunstige karakteristieke eigenschappen van natuurlijke materialen als rotan, bamboe en riet op een effectieve manier kunnen worden gebruikt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Huis & DIY
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: