Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van retro

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
4.8
(6)

Het woord retro is een afkorting van retrospectief, wat terugkijken op betekend. Het wordt vaak gebruikt voor voorwerpen en gebruiken waar wordt teruggegrepen naar het verleden. Het kan dus zijn dat een nieuw ontwerp een kopie was van een eerder ontwerp van tijden terug. Vanaf eind 20e eeuw neemt de vraag naar retroproducten toe. Het is een manier om terug te kijken naar het verleden.

Retro- architectuur

Als we het hebben over architectuur, wordt de term retro minder vaak gebruikt. In deze sector wordt er meer gesproken van Neotraditionalisme. Het namaken van oude gebouwen of het bouwen van gebouwen in de “Amsterdamse School” of “Haagse School” komt veel voor in Nederland. Het is op grote schaal aanwezig bij duurdere koopwoningen in Vinex wijken en is zeer geliefd onder de Nederlandse bevolking.

De panden hebben vaak verschillende kleuren steen en daken die per woning verschillend zijn in hoogte. Dit wordt gedaan om een minder immens stadsgevoel te creëren en juist een gezellig warm gevoel in de wijk te brengen. Vaak hebben de huizen een puntdak en worden ze gebaseerd op de oud-Nederlandse grachtenpanden.

De Amsterdamse School

Deze architectuurstijl kenmerkt zich door expressieve en vrije vormen. Bekende architecten die behoorde tot de Amsterdamse school waren Piet Kramer en Michel de Klerk. Het pand van de Bijenkorf in Den Haag is een goed voorbeeld van de Amsterdamse School. Er wordt veel gebruikt gemaakt van baksteen en versieringen in deze stijl.

De Haagse School

Het tegenovergestelde van de Amsterdamse School is de Haagse School. Waar de Amsterdamse school juist veel vrije vormen heeft, wordt er bij de Haagse School juist veel gebruik gemaakt van rechte en kubistische vormen. Een bekend voorbeeld uit deze stijl, zijn de Haagse portiekwoningen. De stijl werd voor het eerst gebruikt in 1920.

Retro-interieur

In deze interieurstijl wordt er voornamelijk gekeken naar de jaren 50, de jaren 60 en de jaren 70. Er werd gebruik van de kleuren oranje, groen, bruin en geel. Deze kleurrijke retro woningstijl bevatte ook meel meubels en objecten in het huis en is dus verre van minimalistisch. Tegenwoordig komen veel van de huishoudapparatuur en meubels weer terug in een retro stijl.

Jaren 50

Het interieur bestond in de jaren 50 uit futuristische vormen en materialen. Er werd verder veel gebruik gemaakt van patronen van stippen en bloemen op de muur. De vloeren hadden dan juist weer een schaakbordpatroon van linoleum. Deze zwart-witte vloer werd vaak afgewisseld met tapijt. De meubels bevatten vaak vinyl en chroom.

Jaren 60

In de jaren 60 was de kleurcombinatie oranje en bruin helemaal in. Dit kwam in veel meubels en objecten voor, denk ook aan bijvoorbeeld glazen, gordijnen en lampenkappen. Het behang was vaak in een grafisch patroon en er werd veel gebruik gemaakt van bloemmotieven en planten. Buiten de kleurcombinatie was ook de ronde vorm zeer dominant.

Jaren 70

In de jaren 70 trok deze trend zich voor, met veel gebruik van felle kleuren, bloemmotieven en ronde vormen. Ook was de zitkuil een bekend fenomeen in de jaren 70. Ook letterbakken kwamen veel voor. De meubels waren vaak donker en hadden afgeronde hoeken en schuin geplaatste poten. De materialen die vaak werden gebruikt waren: Rotan, Vilt, Linnen en Jeansstoffen.

Retro Mode

Retrokleding is een kledingstijl van nu, maar met een ouderwetse uitstraling. Deze kleding bevat hetzelfde materiaal, ontwerp of stijl als een kledingstuk uit de jaren 50 tot en met jaren 70. Vaak wordt er gekeken naar de huidige modetrends en wensen en hier een combinatie opgemaakt.

Andere termen

In het algemeen worden de termen: Retro, Tweedehands, Antiek en Vintage vaker door elkaar gehaald, terwijl de termen wel allemaal een andere betekenis hebben.

  • Retro: Nieuwe producten waarbij er gebruik wordt gemaakt van oude materialen, ontwerpen en stijlen.
  • Vintage: Producten afkomstig uit de periode 1920-1980, die nog steeds kwalitatief in goede staat zijn en werken.
  • Tweedehands: Producten die al door een of meerdere personen zijn gebruikt, voordat jij deze aanschaft en gebruikt.
  • Antiek: Producten die doorgaans ouder zijn dan 100 jaar oud, bij sommige producten wordt de grens bij 75 jaar getrokken.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemmen telling: 6

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: