Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van restaureren

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Voor de term restaureren benoemt de overheid op de website kennis.cultureelerfgoed.nl vooral het in goede staat brengen van min of meer bouwvallig geworden gebouwen. Daarbij is het vanaf na 1945 zo dat er onder restaureren steeds meer consolideren wordt verstaan. Dan gaat het om het in stand houden van een gebouw. Het gaat dan om het in stand houden van hoe het door voorgaande generaties aan ons is overgeleverd. Onder de betekenis van restaureren wordt echter nog meer verstaan. 

Restaureren schilderijen 

Als je kijkt naar de betekenis van restaureren kan ook in het algemeen worden bedoeld: in de oude staat herstellen. Het wordt veelal gebruikt voor objecten die inmiddels antiek zijn. Al hoeft dit niet per se het geval te zijn. Naast de associatie met het restaureren van gebouwen wordt restaureren ook veel in verband gebracht met het herstellen van schilderijen. Iemand die restaureert noemt men een restaurator. Dit is iemand die technische vaardigheden combineert met wetenschappelijk inzicht met als doel het behoud van cultureel erfgoed. 

Praktisch 

Het gaat bij de betekenis van restaureren bijna altijd over herstelwerk aan gebouwen en monumenten waaraan een cultuurhistorische waarde is toegekend. Bij restaureren gaat het verder dan met normale onderhoud. 

Betekenis restaureren versus De Restauratie 

Als je zoekt naar de betekenis van restaureren kom je wellicht ook uit op het woord restauratie. De restauratie verwijst naar de periode van 1815 tot 1830. Het is de periode in Europa, na de ondergang van Napoleon. Hier gaat het ook om het terugdraaien van de oude staat, het herstel van een regime. Men probeerde in Europa toen de gevolgen van de democratische revoluties ongedaan te maken. Daarbij wilde men de macht weer teruggeven aan de koningshuizen. 

Verschil met refurbished 

Een refurbished laptop is een laptop die gereviseerd is: dat wil zeggen dat het met de kennis van nu, optimaal weer is gemaakt zodat het voor nu en een tijd daarna weer functioneert. Bij een reparatie gaat het om wat er op dat moment kapot is. Bij een revisie kunnen er ook onderdelen vervangen worden, omdat ze naar verwachting relatief snel kapot kunnen gaan. Bij restauratie gaat het om herstellen van de oude staat. Een extra duidelijk verschil met de betekenis van restaureren, is dat de term refurbished vooral gebruikt voor apparaten met nieuwere technologie. Zoals dat met een computer het geval is. Men heeft het bij de moderne technologie dus niet zo over een restauratie.  

Leestip: kijk ook naar de betekenis van renoveren.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: