Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van rally

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Tegenwoordig zijn er veel soorten autosporten. Vrijwel elke type of merk auto heeft zijn eigen raceklasse. Dit is meestal op kleinschalig niveau, maar er zijn ook grootschalige klassen. Daarbij kun je onderscheid maken tussen overkoepelende klassen. Zo heb je de klasse toerwagens, maar ook formule wagens en ook rally sport. Iedere klasse heeft zo zijn eigen regels, met de daarbij behorende restricties en vereisten om mee te mogen doen aan die klasse. Een van de spannendste en uniekste vormen van autosport is rally.

Wat is rally nu eigenlijk?

Rally is een vorm van autosport dat zich afspeelt op openbare en private wegen. De coureurs rijden met speciaal aangepaste versies van straat legale auto’s. Deze wagens zijn meestal flink opgevoerd en alle onnodige componenten worden uit de auto gestript. Rally sport vindt dus niet plaats op een circuit, zoals de meeste andere klassen dat wel doen. Het doel bij rally is om een bepaald parkoers zo snel mogelijk af te leggen. Dit gebeurt altijd met één coureur en één bijrijder. De rijder focust zich op de baan en luistert zorgvuldig naar alle instructies van de bijrijder. De bijrijder heeft in verkenningsrondes al allerlei details over het parkoers opgeschreven, die hij of zij dan tijdens de rally doorgeeft aan de bestuurder.

De rally auto

In de beginjaren van de rallysport waren alle auto’s achterwiel aangedreven. Tegenwoordig zijn ze allemaal vierwiel aangedreven. Op deze manier heeft de bestuurder betere controle over de auto en kan hij of zij op elk soort ondergrond goed uit de voeten. Het bijzondere aan rallysport en rally auto’s is het feit dat ze zo wendbaar zijn en snel reageren. Dit komt onder andere door de korte wielbasis en een goed werkende conrod, oftewel drijfstang. Een goed werkende conrod zorgt ervoor dat het vermogen zo snel mogelijk geleverd wordt.

Het risico van rally stages

Mocht je eens een rally race bekijken, dan zul je zien dat er veel risico’s aan verbonden zitten. Dit is natuurlijk bij elke vorm van autosport zo, maar bij rallysport komen er nog eens extra factoren bij kijken. Ten eerste wordt er gewoon gereden op openbare wegen. Mocht er iets fout gaan, dan is de kans aanwezig dat de rallyauto van de weg afschiet. Rijd je dan net op het verkeerde punt, dan kun je tegen een boom aanrijden of over de kop rollen van een ravijn af. Het andere risico ligt bij de toeschouwers. Deze staan meestal op enkele centimeters van de weg af waar de rallyauto’s langs scheuren. Eén kleine fout van de bestuurder en de kans op een aanrijding met een toeschouwer wordt alsmaar groter.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: