Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van PSI

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
3
(3)

Met de bandenspanning wordt bedoeld de overdruk van de lucht in de band van een voertuig. Deze wordt meestal in bar aangegeven, maar PSI (Pound-force per Square Inch) is ook gangbaar. PSI is ook meestal wat op de band zelf staat met betrekking tot de maximale vulling = druk. Naast PSI wordt dit dan ook in kPa (kiloPascal) aangegeven. Voor elke auto heeft de autofabrikant vastgesteld met welke bandenmaat die is uitgevoerd en welke adviesspanning daarbij past.

Adviesspanning

Voorgeschreven bandenspanning kan per automerk, type model en bandenmaat verschillen. Er wordt een adviesspanning voor normaal gebruik gegeven en een advies voor zwaarbelast gebruikt zoals bij hoge snelheid of extra gewicht. Bandenspanning hangt niet af van de bandenmaat, hier worden vaak nog veel fouten bij gemaakt. Het is belangrijk om altijd met de juiste bandenspanning te rijden. Het draagt bij aan de veiligheid op de weg.

De perfecte band

Andere eisen hebben betrekking op de slijtvastheid, (lage) rolweerstand, rijcomfort en het waarborgen van de autostabiliteit. Een band moet daarom zowel zeer sterk, als soepel zijn. Glad, maar wel met groeven. Kortom: een goede band moet aan (soms) tegenstrijdige eigenschappen voldoen.

Gevaarlijke situaties

Rijden met een hogere bandenspanning dan voorgeschreven is veel minder problematisch dan rijden met een te lage bandenspanning. TNO adviseert zelfs om altijd met een 10% hogere bandenspanning te rijden dan de adviesspanning bij normaal gebruik. Maar ook onderspanning kan zeer gevaarlijk zijn. In Nederland rijdt ruim 60 % van alle auto’s met onderspanning en 7% heeft zelfs een lekke band. Een (te) lage bandenspanning kost extra brandstof, zorgt voor meer uitstoot van CO2, fijnstof en uitlaatgassen, verlengt de remweg, vermindert de grip op de weg en leidt tot een flinke toename van de bandenslijtage. Kortom, dit kost ongelukken, overlast en veel geld.

Daarom wordt er steeds vaker door het CBR-theorievragen toegevoegd met betrekking tot bandenspanning. Het is namelijk belangrijk dat iedereen een goede kennis heeft over bandenspanning en dit juist weet toe te passen. Een theorie examen oefenen, kan je helpen bij het voorbereiden op het definitieve examen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemmen telling: 3

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: