Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van propolis

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is propolis?

Wist je dat honing niet het enige is dat bijen maken? Bijen produceren ook een stof genaamd propolis uit het sap van naaldbladige bomen en groenblijvende planten. Wanneer ze het sap combineren met hun eigen ontlasting en bijenwas, creëren ze een kleverig, groenachtig bruin product dat wordt gebruikt als een coating om hun bijenkorven te bouwen. Dit is propolis.

Al jaren in gebruik

Duizenden jaren geleden gebruikten oude beschavingen propolis vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Grieken gebruikten het om abcessen te behandelen. Assyriërs zetten het op wonden en tumoren om infecties te bestrijden en het genezingsproces te bevorderen. Egyptenaren gebruikten het om mummies te balsemen.

Verschillende soorten propolis

De samenstelling van propolis kan variëren afhankelijk van de locatie van de bijen en tot welke bomen en bloemen ze toegang hebben. Propolis uit Europa heeft bijvoorbeeld niet dezelfde chemische samenstelling als propolis uit Brazilië. Dit kan het voor onderzoekers moeilijk maken om algemene conclusies te trekken over de gezondheidsvoordelen.

Genezende verbindingen in propolis

Onderzoekers hebben meer dan 300 verbindingen in propolis geïdentificeerd. De meeste van deze verbindingen zijn vormen van polyfenolen. Polyfenolen zijn antioxidanten die ziekten en schade in het lichaam bestrijden.

Specifiek bevat propolis de polyfenolen die flavonoïden worden genoemd. Flavonoïden worden in planten geproduceerd als een vorm van bescherming. Ze worden vaak aangetroffen in voedingsmiddelen waarvan wordt aangenomen dat ze antioxiderende eigenschappen hebben, zoals:

  • fruit
  • groene thee
  • groenten
  • rode wijn

Antibacterieel, antiviraal en ontstekingsremmend

Propolis wordt verondersteld antibacteriële, antivirale, schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen te hebben. Maar wetenschappelijk onderzoek naar propolis is beperkt. Onderzoekers weten niet precies waarom, maar het bijenproduct lijkt bescherming te bieden tegen sommige bacteriën, virussen en schimmels.

Wonden

Propolis heeft een speciale verbinding genaamd pinocembrin, een flavonoïde die werkt als een antischimmelmiddel. Deze ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen maken propolis nuttig bij wondgenezing. Een studie toonde aan dat propolis mensen met traumatische brandwonden kan helpen sneller te genezen door de groei van nieuwe gezonde cellen te versnellen.

Een andere studie ontdekte dat een actueel propolis-alcoholisch extract effectiever was dan een steroïdecrème bij het verminderen van mestcellen in kaakchirurgische wonden. Mestcellen worden in verband gebracht met ontstekingen en vertraagde wondgenezing.

Koortsblaasjes

Zalven die 3 procent propolis bevatten, zoals Herstat of Coldsore-FX, kunnen de genezingstijd versnellen en de symptomen van zowel koortsblaasjes als zweren van genitale herpes verminderen.

Een studie ontdekte dat wanneer topische propolis driemaal per dag werd aangebracht, het koortsblaasjes sneller hielp dan geen behandeling. De onderzoekers ontdekten dat de propoliscrème niet alleen de hoeveelheid herpesvirus in het lichaam van een persoon verminderde, maar ook het lichaam beschermde tegen toekomstige koortslippen.

Mogelijk middel in strijd kanker

Propolis zou ook een rol spelen bij de behandeling van bepaalde kankers. Volgens een studie zijn enkele van de kankerbestrijdende effecten van de stof:

  • voorkomen dat kankercellen zich vermenigvuldigen
  • het verkleinen van de kans dat cellen kanker worden
  • blokkeert paden die kankercellen ervan weerhouden om naar elkaar te signaleren

De studie suggereerde ook dat propolis een aanvullende therapie zou kunnen zijn – maar niet de enige behandeling – voor kanker. Een andere studie wees uit dat het nemen van Chinese propolis een nuttige aanvullende therapie zou kunnen zijn bij de behandeling van borstkanker vanwege de antitumorale effecten op borstkankercellen.

We kunnen ons goed voorstellen dat je interesse in propolis nu echt aangewakkerd is. Lees meer over propolis op Honingdirect.nl.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: