Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van portofoon protocollen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Hoewel we allemaal gewend zijn aan het feilloze gebruik van onze mobiele telefoons, zijn portofoons nog steeds onmisbare apparaten in industrieën die aan strenge eisen voldoen omtrent apparatuurgebruik. Portofoons maken zowel point-to-point communicatie als groepscommunicatie mogelijk zonder dat daarvoor infrastructuursystemen benodigd zijn. Hierdoor is de portofoon een waardevol middel in onbegaanbare plekken en in omgevingen waar medewerkers te maken kunnen krijgen met bijvoorbeeld explosiegevaar of hoge temperaturen. Om het juiste gebruik van een portofoon te waarborgen, zetten we in dit artikel een aantal portofoon protocollen op een rijtje. 

Leer de portofooncodes

Om ervoor te zorgen dat radiocommunicatie succesvol plaats kan vinden, is het belangrijk om kennis te maken met de meest gebruikte portofooncodes. Het geheim van het succes van een portofoon zit in het gebruik van simpele communicatie die door iedereen begrepen kan worden. Hieronder hebben we een lijstje opgesteld van de belangrijkste portofooncodes en hun betekenis

 

Roger: dit houdt in dat de boodschap is gehoord en begrepen wordt.

Stand-by: dit betekent dat er geduld benodigd is voor nader respons. 

Over: hiermee maak je duidelijk dat je klaar bent met spreken en de andere partij laat weten dat ze kunnen praten.

Wilco: dit betekent dat de gegeven instructies van een partij zullen worden opgevolgd. 

Over en uit: deze code wordt gebruikt om aan te geven dat het gesprek beëindigd kan worden.

Maak gebruik van pauzes voor en na de boodschap

Het is gebruikelijk om even te pauzeren voor en na het overbrengen van de boodschap. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw eerste en laatste woorden niet onverhoopt worden afgebroken, waardoor je jezelf niet hoeft te herhalen. 

Zorg ervoor dat je jezelf identificeert

Hoewel moderne portofoons vaak zijn uitgerust met een automatische nummerherkenning, is het een goede etiquette om altijd jezelf te identificeren voordat je een gesprek begint. Hiermee wordt er gegarandeerd dat er minder onduidelijkheden ontstaan op de werkplek. 

Maak gebruik van korte en bondige communicatie

Bij het gebruik van een portofoon is het belangrijk dat je zorgt voor korte en duidelijke communicatie. Hierbij is het handig om voor jezelf een samenvatting te maken van jouw boodschap alvorens je deze verzendt aan de ontvangende partij. 

Kies voor de juiste portofoon

Diverse werkomstandigheden vereisen verschillende soorten apparatuur. Ditzelfde geldt voor portofoons. Gecertificeerde Atex portofoons worden gebruikt om communicatie te stroomlijnen in omgevingen met explosieve atmosferen, zoals in de mijnbouw, gasindustrie en de chemische sector. Bij eventuele gevaarlijke situaties kunnen deze portofoons ervoor zorgen dat essentiële communicatie alsnog uitgevoerd kan worden. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: