Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van plavuis

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Heb je ook nog nooit gehoord van een plavuis? Ben je wel benieuwd naar de betekenis ervan? Lees dan verder. Een plavuis is een aparte naam die niet veel gebruikt wordt in de spreektaal. Een plavuis is namelijk een ander woord voor vloertegel. Het woord plavuis is voor het eerst aangetroffen in het jaar 1453. Het woord bestaat dus al lang, maar is niet meer vaak te horen. Daarom weten velen niet wat het woord betekent en/of hebben er nog nooit van gehoord. Een tegel voor op de vloer, zodat deze bedekt kan worden. Meestal is het een vlakke vierkante vloertegel. Vroeger werd een plavuis ook wel een estrik genoemd. Tegels bestaan in verschillende maten, kleuren, vormen en verschillende materialen. De keramische tegels zijn het meest duurzaam en gebruiksvriendelijk.

Gecertificeerde tegels

Tegels kunnen gecertificeerd zijn of niet. Een gecertificeerde tegel is na het bakproces gesneden op de gewilde maat. Deze tegels zijn 100% recht en hebben scherpe hoeken. Dit geeft de tegel een strakkere verwerking. Als tegellegger werk je namelijk zo met minimale voegen. Tegels die niet gecertificeerd zijn worden voor het bakken op maat gemaakt. Doordat dit proces anders is zijn de randen minder scherp en hebben de tegels een brede voeglijn nodig. Hier zijn de gecertificeerde tegels duurder.

Waaruit wordt een plavuis gemaakt?

Een plavuis wordt gemaakt van klei, zand of beide. Deze klei wordt dan gebakken in verschillende lagen. Deze temperaturen liggen tussen de 1000 tot 1250 graden Celsius. Om de tegels steviger te maken worden daarnaast ook weleens mineralen toegevoegd aan het klei of zandmengsel. Als laatste worden de kleuren het design en het laatste laagje van de tegel gemaakt. Vaak heeft een tegel meerdere verschillende toplagen. Dit maakt de tegel namelijk erg natuurlijk.  De prijzen zijn vaak afhankelijk van deze toplaag. Is de plavuis met veel variatie of met verschillende prints dan zijn de tegels vaak duurder.

Wat is het verschil tussen tegels en plavuizen?

Een tegel of een plavuis zijn hetzelfde. Het zijn allebei keramische producten die van zand of klei zijn gemaakt. Er zijn ook geglazuurde en ongeglazuurde tegels als plavuizen beschikbaar. Het enige kleine verschil tussen een tegel en een plavuis is dat de uitstraling anders is. Een plavuis heeft vaak een rustieke uitstraling en een tegel niet. Toch zijn er tegenwoordig ook namaak stenen van natuursteen en gepolijste plavuizen beschikbaar.

Kun je een vloer laten egaliseren over plavuis?

Een vloer laten egaliseren met marmoleum, PVC of Vinyl kan over plavuizen. Dit voorkomt dat alle oneffenheden te zien zijn en geeft de vloer een recht oppervlakte voor een nieuwe vloer. Voor een vloer te egaliseren moeten de tegels wel druk en trek vast zijn. Dit om in de toekomst te voorkomen dat er scheuren ontstaan. Een vloer laten egaliseren is dus juist ideaal en verstandig om te doen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Huis & DIY
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: