Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van plateauwagen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Plateauwagens zijn een soort aanhangwagens, maar de meeste mensen weten niet dat er veel verschillende soorten aanhangers zijn. Want een bakwagen is namelijk niet hetzelfde als een plateauwagen, en deze laatste heeft een aantal leuke voordelen.

Een plateauwagen is dus een soort aanhanger, waarbij de wielen onder de laadvloer zitten; oftewel de laadbak. Dit verschil onderscheidt een plateauwagen van een bakwagen, waarbij de wielen zich naast de laadbak bevinden. Je kunt een plateauwagen dus eenvoudig onderscheiden van andere aanhangwagens, gewoon door even naar de wielplaatsing te kijken. Natuurlijk verschillen plateauwagens ook onderling, en zijn er plateauwagens met enkele en dubbele wielen.

De voordelen van een plateauwagen

Naast het feit dat een aanhangwagen natuurlijk sowieso ontzettend handig is, heeft een plateauwagen een aantal voordelen die veel andere aanhangers, zoals een bakwagen, niet hebben. Zo hebben plateau aanhangwagens in vergelijking een grotere laadruimte, enkel doordat de wielen dus onder de laadbak zitten.

Door de plaatsing van de wielen aan de onderkant kunnen ook de zijkanten worden geopend, wat het laden en lossen een stuk makkelijker maakt. Je hebt namelijk de keuze aan welke kant je wil laden en lossen. Een plateauwagen is daardoor erg geschikt voor een grote en/of zware lading.

Er bestaan ook plateauwagens die tevens een kipper zijn. Een ander woord voor een kipper is een kieper, dumper of kiepwagen. Het is een systeem dat uitermate geschikt is voor het lossen van bijvoorbeeld zand of grind, doordat de laadbak kan kiepen. Bij een plateauwagen is dit in principe mogelijk naar voren, naar achteren en naar de zijkant, afhankelijk van het geplaatste systeem. Het kiepen gebeurt ofwel handmatig, hydraulisch of elektrisch.

Hier moet je op letten bij het kopen van een plateauwagen

Als je van plan bent om een plateauwagen aan te schaffen, houd dan rekening met een aantal dingen. Ten eerste met het gewicht dat de aanhanger aankan. De ene plateauwagen kan namelijk “maar” 750 kg aan, terwijl de andere meer dan 2.500 aan laadgewicht kan vervoeren.

Ten tweede heb je de keuze uit geremd en ongeremd, waarbij het verplicht is om voor een geremd exemplaar te gaan als de lading zwaarder is dan 750 kg. Houd er rekening mee dat dit inclusief het gewicht van de aanhanger zelf is.

Tenslotte kun je nog kiezen tussen een enkel en een tandemasser, net zoals bij caravans. Deze laatste heeft dubbele assen, wat ervoor zorgt dat deze stevig op de weg ligt en meer laadvermogen aan kan. Een enkelasser heeft ook weer een voordeel, want deze gaat makkelijk door de bochten heen.

Houd er rekening mee dat je voor de meeste dubbelassers een aangepast rijbewijs B nodig hebt, wat onder andere afhankelijk is van het gewicht van de aanhanger zelf.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: