Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van PCR-test

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
5
(1)

Wat is een PCR-test?

Deze bekende test die veel wordt gebruikt in de corona pandemie, staat voor polymerase chain reaction. In het Nederlands wordt het een polymerasekettingreactie- test genoemd. Deze test maakt het mogelijk om uit hele kleine hoeveelheden DNA meer DNA te maken om dit te kunnen analyseren. Dit proces gebeurt in de volgende drie fases:

  • Denaturatie
  • Hybridisatie
  • Elongatie

In de eerste fase wordt het DNA gesplitst door de temperatuur te verhogen. Door vervolgens in de tweede fase de temperatuur verlagen kunnen de enkele strengs DNA zich gedeeltelijk aan elkaar koppelen. Hierna wordt de temperatuur weer lichtelijk verhoogd waardoor er dubbele DNA-strengen ontstaan. Dit proces verdubbeld dus de DNA-strengen. Vervolgens kan het DNA worden onderzocht op micro-organisme of virussen, zoals COVID-19. Deze biochemische procedure maakt het mogelijk om stukjes DNA razendsnel en onbeperkt te vermenigvuldigen.

Toepassing PCR-test

De bekendste toepassing van de PCR-test voor de lezers zal het testen op Corona zijn. Om te kunnen reizen of naar bepaalde evenementen te kunnen, moesten inwoners van verschillende landen eerste een negatieve PCR-test doen. Dit kon bij een corona-teststraat of een corona testcentrum. Hierbij word er gezocht niet naar SARS-CoV-2. Dit is hetgene wat COVID-19 veroorzaakt Een positieve uitslag geeft aan dat je het Coronavirus in je lichaam hebt.

Ook worden PCR-tests veel gebruikt bij forensisch onderzoek. Er kunnen namelijk sporen sperma, bloedcellen, haarwortels of andere lichaamscellen. Deze achterblijfselen op het slachtoffer worden gebruikt om daders op te sporen bij misdaden.

Geschiedenis PCR-test

De reactie is bedacht door Kary Millis in 1983. Deze man die geboren is in North Carolina was een Amerikaans biochemicus. In 1993 kreeg hij samen met Michael Smith de Nobelprijs voor Scheikunde voor de ontdekking van deze reactie.  Een octrooi aanvraag voor zijn uitvinding kwam er nooit en het bedrijf waar hij destijds werkte verkocht de techniek voor 330 miljoen dollar aan het Zwitsers farmacieconcern Hoffmann-La Roche.

Verschil PCR-test en Zelftest

Een Corona zelftest is een test die zelf thuis kan worden gedaan door jezelf. Dit kan je doen om jezelf ervan te verzekeren dat je niet besmet(tellijk) bent voordat je naar jouw school of werk gaat. Vergeleken met een PCR-test is een zelftest niet geldig als je wil reizen of naar bepaalde activiteiten wil gaan. Het dient slecht als indicatie voor jezelf. Een PCR-test aan de andere kant is wel geldig voor deze activiteiten.

Wanneer moet ik een PCR-test doen?

Op het moment van schrijven is er enkel voor het reizen naar bepaalde landen nog een test nodig, dit kan op het moment van lezen anders zijn. Sommige landen kennen nog steeds maatregelen en/of hebben (strenge) inreisbeperkingen. Denk hierbij aan Congo, Ghana, Irak, Iran, Kaapverdië, Libanon, Marokko, Nigeria en Suriname.

Ook als je in contact bent geweest met iemand die Corona heeft of je corona-gerelateerde klachten hebt, raden we aan een PCR-test te doen. Dit zodat je zeker weet of je het hebt, of dat dit niet het geval is.

Waar kan ik een PCR-test doen?

Ondanks het aantal aan het afnemen is in Nederland, door de dalende vraag, zijn er nog steeds meerdere locaties in Nederland waar je jezelf kan testen. Dit zijn grotendeels particuliere testlocaties. Je kan deze gemakkelijk vinden door online te zoeken. Op het moment van schrijven kan niet iedereen zich meer bij de GGD laten testen, dit is momenteel alleen beschikbaar voor de volgende doelgroepen:

  • Zorgmedewerkers die werken met mensen die een kwetsbare gezondheid hebben.
  • Inwoners van een verpleeghuis of andere zorginstelling met een kwetsbare gezondheid
  • Mensen die zelf of met hulp geen zelftest kunnen doen
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben

Disclaimer: Aangezien Informatie over dit onderwerp veel veranderd, raden we aan de website van Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19) eerst te raadplegen als je actuele informatie nodig hebt of beslissingen moet maken met betrekking tot PCR-tests of corona in het algemeen.

 

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: