Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van paddenstoelen

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Paddenstoelen: wie kent deze eetbare schimmel niet? Van een lekkere risotto tot een knapperige schnitzel met champignonsaus, paddenstoelen worden in veel recepten verwerkt. Maar naast eetbare paddenstoelen bestaan er ook paddenstoelen met hallucinerende effecten, of zelfs paddenstoelen die we maar beter niet kunnen aanraken. Allerlei verschillende paddenstoelen zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Champignon

Veruit de meest bekende paddenstoel is de champignon. De champignon is – zoals je waarschijnlijk wel weet – eetbaar. De champignon heeft een neutrale smaak van zichzelf, maar kan wel een ware toevoeging zijn aan verschillende gerechten. En gelukkig is de champignon het hele jaar door te verkrijgen in de supermarkt. Ben je op zoek naar lekkere gerechten waar je de witte paddenstoel in kan verwerken? Maak bijvoorbeeld eens een lekkere pasta, een champignonsoep of maak er een sausje van. Het voordeel van de champignon is dat je haast niet de mist in kan gaan: champignon gaat goed met vrijwel alles!

2. Oesterzwam

De oesterzwam is een leuk plaatje om te zien. Deze paddenstoel heeft namelijk een aparte vorm: de vorm van een schelp. Ook wanneer je de onderkant van de paddenstoel bekijkt zie je de lijnen goed. Een grappig gezicht, maar naast dat de oesterzwam leuk is om naar te kijken kun je nóg meer met de oesterzwam. Je kunt de oesterzwam namelijk ook goed gebruiken in een gerecht. Het heeft een typische champignonsmaak en kan daarom ook in vrijwel ieder gerecht worden verwerkt, voor die extra smaaksensatie.

3. Truffel

Een paddenstoel met een aparte groeiwijze is de truffel. De truffel groeit namelijk niet boven, maar onder de grond. De truffel groeit op de wortel van een plant of boom. Door deze bijzondere groeiwijze zijn truffels nogal kostbaar. Toch zijn truffels een goede toevoeging in bijvoorbeeld een pasta. Maar naast de eetbare truffel bestaat er nog een andere soorten truffels, de zogenoemde ‘magic truffels’. Deze truffels geven een psychidelisch effect wanneer je deze inneemt. Je kunt magic truffles kopen via internet. Er bestaan verschillende soorten truffels met elk hun eigen effecten. Zo heb je bijvoorbeeld de truffel atlantis. Lees wel altijd de productinformatie door voordat je truffels gaat innemen.

4. Vliegenzwam

Maak je weleens een boswandeling? Dan is de kans groot dat je ooit een keer een vliegenzwam hebt gezien: je weet wel, de paddenstoel met de rode hoed met witte stippen. Vooral onder bepaalde bomen kun je deze paddenstoel spotten. De vliegenzwam staat namelijk vaak onder een eik, beuk of berk. In tegenstelling tot de bovengenoemde paddenstoelen kun je de vliegenzwam niet eten. Deze paddenstoel is namelijk giftig. Het eten van deze paddenstoel kan heftige verschijnselen veroorzaken. Je kunt ‘m dus maar beter laten staan.

5. Portobello

De portobello is een paddenstoel die wél kan worden opgegeten. De portobello herken je aan zijn grote formaat en het is eigenlijk gewoon een reuze kastanjechampignon. Portobello is net zoals de andere paddenstoelen vrij neutraal van smaak en kan dus goed gecombineerd worden met verschillende recepten. Vooral gevulde portobello’s zijn helemaal hip and happening. Maak bijvoorbeeld eens een gevulde portobello met groenten en kaas en zet deze vervolgens in de oven, of kies voor een portobello gevuld met tomaat en mozzarella. Een heerlijk én eenvoudig gerecht.

6. Shiitake

Shiitake wordt voornamelijk toegepast in de Aziatische keuken. Je kunt het wel een beetje vergelijken met de populaire champignon van Nederland. Toch is de smaak tussen deze twee paddenstoelen wel heel anders. De shiitake is namelijk nootachtig en sterk van smaak. Heerlijk om mee te wokken en te bakken, of te verwerken in een heerlijke noedelsoep. Je kunt alle kanten op met shiitake!

Disclaimer: Het kweken en innemen van truffels is op eigen risico. Raadpleeg altijd een juridisch of medisch expert voordat je hiertoe overgaat.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: