Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van overstuur

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

“Onderstuur” en “overstuur” zijn termen die we veel horen en gebruiken in bijvoorbeeld de autosport en soms zelfs achter het stuur ervaren. Als je niet helemaal zeker weet wat deze woorden echt betekenen, raden we je aan om verder te lezen.

Over het algemeen is overstuur wanneer een auto meer (door)draait dan de bestuurder van plan is. Dit gebeurt terwijl hij of zij een constante stuurbeweging maakt. Overstuur wordt vaak in één adem genoemd met onderstuur, maar wat is het eigenlijk?

Oorzaken van overstuur

De zichtbare gevolgen van overstuur kunnen zijn dat de staart van de auto naar buiten glijdt, zwenkt of dat de volledige auto draait. Overstuur treedt op wanneer de achterwielen tractie verliezen, terwijl de voorwielen hun grip behouden. Dit kan gebeuren door te accelereren, te veel van de achterbanden te vragen, een plotselinge verschuiving in de gewichtsverdeling in de auto, te fel remmen of te zwaar insturen.

Kun je het corrigeren?

Overstuur corrigeren is niet moeilijk. Het geheugensteuntje om te onthouden is CPR: Corrigeren. Pauze. Herstellen. Ten eerste corrigeer je door jouw voorbanden in de richting te houden waarin je wilt rijden. het kan zijn dat je moet bijsturen, wanneer de achterband te veel uit de lijn van de auto geraken. Pauzeer wanneer de achterkant stopt met schuiven, geef eventueel een beetje gas om de auto in lijn te houden en herstel dan door het stuurwiel weer recht te draaien. Probeer het recht draaien te timen met het moment dat de auto weer in de juiste lijn loopt. Als de auto in tegengestelde richting begint te glijden, moet het proces worden herhaald. Het kan dus wat oefening vragen. Laten we hopen dat je niet gauw in deze situatie terecht komt. Eventueel kun je een rijschool vragen om dit eens in de praktijk te kunnen oefenen, bijvoorbeeld in een slipcursus.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Vervoer & Reizen
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: