Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van overlegscheiding

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een overlegscheiding is een scheiding voor partners die op een respectvolle manier, onder deskundige begeleiding, hun scheiding procedure goed willen regelen.

Bij een overlegscheiding wordt een team van professionals samengesteld om de scheiding te begeleiden. Dit team bestaat uit advocaten, ieder krijgt zijn eigen advocaat, maar er wordt wel rekening gehouden met de belangen van de ander. In dit team zal ook een onafhankelijke psycholoog de rol van de coach nemen, die het proces begeleidt. Een financieel adviseur zal ook deel uit maken van het team en indien er kinderen zijn, ook een kindercoach.

Samen met dit team zullen beide partners vergaderen over de belangrijke informatie, behoeften en knelpunten. Ook zullen zij hun verwachtingen bespreken. Van beide partners wordt gedurende deze vergaderingen uiteraard redelijkheid en transparantie verwacht.

Het team zal samen met de partners voortdurend opzoek gaan naar oplossingen om zelfs de meest lastige kwesties op te lossen. Vaak zorgt dit ervoor dat er geen lange procedure of een vechtscheiding in de rechtbank nodig zal zijn.

Een overlegscheiding is de meest ideale manier om te scheiden, maar er zijn zeker nog andere manieren om te scheiden.

Scheidingsmediator

Een andere manier om te scheiden is doormiddel van een scheidingsmediator. Een scheidingsmediator is een onafhankelijk persoon dat de gesprekken tussen de partners zal begeleiden. Deze persoon is er slechts om te begeleiden en zal nooit een partij kiezen. Het doel van de scheidingsmediator is dat de juridische conflicten opgelost worden, zodat er geen langdurig proces in de rechtbank zal ontstaan.

Het verschil tussen een scheidingsmediator en een overlegscheiding, is dat er bij een overlegscheiding een heel team wordt samengesteld om advies te geven en samen door de moeilijke kwesties heen te komen. Bij een scheidingsmediator heb je geen team die je kan adviseren, bij moeilijke kwesties kan het dus beter zijn om dat financiële advies te verkrijgen.

Vechtscheiding

Een vechtscheiding wordt ook wel conflictscheiding genoemd. Bij een vechtscheiding gaan er vaak negatieve gevoelens naar de partner, maar ook misgunnings. Bij een vechtscheiding wil de ene partner het meeste van de andere partner krijgen en deze partner schade aanbrengen.

Een vechtscheiding brengt altijd een lange en dure procedure in de rechtbank met zich mee en er zal altijd maar één winnen. Dit is het type scheiding dat men zeker wil voorkomen.

Gezamenlijke advocaat

Het kan ook voorkomen dat de partners beide graag uit elkaar gaan en samen alle belangrijke afspraken kunnen maken, zonder de ander te willen schaden. In dit geval kunnen de partners dan ook beide naar één advocaat gaan. Deze advocaat zal de partners in de rechtbank vertegenwoordigen namens de partners.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: