Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van ora et labora

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
4.4
(42)

Ora et labora is een Latijnse uitdrukking en betekent letterlijk bid en werk. Als iemand deze uitdrukking gebruikt, wordt ermee bedoeld dat beide dingen belangrijk zijn, bidden en werken. Aan de ene kant is bidden de manier om jezelf van God afhankelijk te maken en aan de andere kant is werken belangrijk zodat God jou als mens gebruikt om zijn plannen te verwezenlijken.

Christelijk gezegde

Dit is overduidelijk een Christelijk gezegde dat vooral wordt geassocieerd met de Regula Benedicti. Dit is een kloosterregel van de heilige Benedictus van Nursia uit de zesde eeuw. Deze Regula Benedicti was in de Middeleeuwen een van de beroemdste en meest invloedrijkste leefregels voor monniken. De enige taken die een monnik volgens Benedictus had, werden samengevat in het motto ora et labora. Het werk was in het geval van de monniken eenvoudig handwerk. Benedictus zag bidden en werken als één geheel, hij geloofde erin dat het van belang was om beide dingen te combineren. Met deze uitspraak wilde hij een balans creëren tussen bidden en werken voor de monniken. Al hebben ook andere religieuze groeperingen in de Middeleeuwen deze leefregel overgenomen.

De uitspraak ora et labora was voor zijn tijd, de zesde eeuw, heel erg revolutionair. Dit komt omdat de denkwijze in de Middeleeuwen heel anders was dan nu. In de zesde eeuw werd werk over het algemeen alleen maar gedaan door slaven, lijfeigenen en onderhorigen. Deze groepen vielen onder de laagste maatschappelijke stand. Monniken vielen echter vaak onder hogere klassen, dus was het progressief dat juist deze groep mensen gingen werken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.4 / 5. Stemmen telling: 42

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Spiritueel & Religie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: