Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van Oeteldonk

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is Oeteldonk?

Tijdens Carnaval noemen we ‘s-Hertogenbosch Oeteldonk. Het is een van de kenmerken van het Bourgondische Carnaval. De stad Den Bosch wordt dan tijdelijk gezien als het ‘t durp Oeteldonk.

Oeteldonkse Carnaval is uniek

Het Oeteldonkse Carnaval onderscheidt zich duidelijk van de nabijgelegen dorpen en al helemaal van het feest zoals dat gevierd wordt in de provincie Limburg. Daar is het Carnaval (vasteloavend) namelijk gestoeld op het Rijnlands model, wat ook in Duitsland en Oostenrijk gevierd wordt.

Bij het Oeteldonkse Carnaval dragen de Bosschenaren een blauwe boerenkiel of boerenjas voorzien van versieringen in de vorm van leuke Oeteldonk emblemen en andere versieringen. Het zal je opvallen dat men hier zeer uniform gekleed naar Carnaval gaat. In andere steden draagt men vaker schmink en een apart pak afhankelijk van waar ze zin in hebben. Bijvoorbeeld het ene jaar verkleed als Indiaan en het andere jaar in een dokterspak. De saamhorigheid van het Oeteldonkse Carnaval maakt het echter heel speciaal. Nagenoeg iedereen loopt in dezelfde stijl en dat schept meer een band tussen dorpsgenoten.

Laten we nog wat dieper duiken in deze kenmerkende kledingstijl:

De geschiedenis van Oeteldonk kleding begon met de start van de Oeteldonkse club, die is opgericht in 1882.

  • Blauwe boerenkiel of boerenjas
  • Bossche jas
  • Oeteldonk emblemen
  • Oeteldonk sjaal
  • Versieringen als kikkers, lint en knopen op de jas
  • Oeteldonkse das, beenwarmers en handschoenen
  • Rode boerenzakdoek die wordt gedragen om de nek, knoop naar voren, punt naar achteren
  • Boerenpet (voor mannen)

Wat zal opvallen is dat je overal de typerende Oeteldonkse driekleur rood-wit-geel zult tegenkomen. De driekleur is overal waar je kijkt te zien en wappert fier aan tal van vlaggenstokken en komt terug in de kledij. Zo is de Oeteldonkse sjaal in die kleuren te verkrijgen.

Ook zie je vaak een groene kikker als symbool terugkomen. De kikker verwijst naar het moeras waar de omgeving om bekend staat.

Voor het Oeteldonkse Carnaval waar men in boerenkiel gekleed gaat is Boer Knillis het symbool. Hem wordt het onstaan van het feest toegedicht. Getooid in een traditionele outfit (blauwe kiel, witte wanten, boerenpet) staat hij metershoog prominent te pronken op zijn sokkel op de Markt, pal voor het Zomerpaleis van de Prins.

Boer Knillis wordt elke Carnaval onthuld door de Prins en dat aanschouwt gans Carnaval minnend Oeteldonk. Carnaval wordt op dinsdag afgesloten met de symbolische begrafenis van boer Knillis (aanvangstijd: 23.55 uur).

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Overig
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: