Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van obesitas

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Obesitas is een andere term voor overgewicht of zwaarlijvigheid. Overgewicht kan verschillende bijkomende nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Obesitas wordt door velen geassocieerd met een ongezonde levensstijl met een ongezond dieet en onvoldoende lichaamsbeweging. Tegenwoordig is obesitas echter erkend als een chronische ziekte. Overgewicht is een groot gezondheidsprobleem onder de mensheid, en in het bijzonder in de rijkere delen van de wereld. Het percentage obesitaspatiënten over de hele wereld is sinds 1975 al bijna verdriedubbeld. Naar schatting is in 2025 wereldwijd 18 procent van de mannen en meer dan 21 procent van de vrouwen obees. Wanneer obesitas vormen aanneemt waarin het levensbedreigend kan zijn, spreken we van ‘morbide obesitas’. In Nederland heeft één procent van de 20-plussers morbide obesitas, wat betekent dat ruim 100.000 volwassenen in Nederland lijden aan deze zeer ernstige vorm van zwaarlijvigheid.

Wanneer spreken we van obesitas?

De World Health Organization (WHO) spreekt van obesitas wanneer een person een abnormaal grote ophoping van lichaamsvet heeft die een negatief effect kan hebben op de algehele gezondheid. Om concreet te bepalen of er sprake is van overgewicht, wordt gebruikgemaakt van de zogenaamde Body-Mass Index (BMI). Deze wordt berekend aan de hand van het gewicht (in kilo’s) en de lengte (in meters) van een persoon. Om precies te zijn is het BMI het gewicht (kg) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in m). Bij een BMI van meer dan 30 spreken we van obesitas. Is het BMI hoger dan 35, dan spreken we van morbide obesitas.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van obesitas?

Obesitas kan zorgen voor een domino-effect aan ernstige gezondheidsproblemen. Mensen met morbide obesitas lopen een medisch risico op invaliditeit of zelfs vroegtijdig overlijden. Daarnaast veroorzaakt obesitas tal van andere aandoeningen. Bijvoorbeeld hoge bloeddruk, ernstige ademhalingsproblemen en apneu. Daarnaast kan er gewrichtspijn ontstaan en kunnen er depressieve klachten bij komen kijken. Obesitas kan ook leiden tot diabetes type 2 en hartfalen.

Wat kun je doen aan obesitas?

Obesitas houdt verband met verschillende zaken. Dat kunnen lichamelijke processen zijn, zoals een schildklier die niet naar behoren functioneert. Maar ook een ongezonde levensstijl en/of psychische problematiek. De aanpak van overgewicht verschilt daarom per persoon. Psychologische hulp kan ingezet worden om de psychische oorzaken te behandelen. In sommige gevallen wordt gekozen voor een operatieve ingreep in de vorm van een maagverkleining of een het plaatsen van een maagband. Vaak komt er ook een traject bij kijken dat een gezondere levensstijl stimuleert in de vorm van een dieet en lichamelijke beweging. In aanvulling op die laatste methode kan een medicijn als Xenical ingezet worden om de prikkel van eetlust te verminderen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: