Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van null

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
2.7
(3)

Null is een term die je vooral zult tegenkomen in de wereld van informatica. Dit woord wordt gebruikt in verscheidene programmeertalen en databases. Met het woord null wil met aanduiden dat het hier gaat om een onbekende of ontbrekende waarde. Iets heeft geen waarde, null staat gelijk aan niks, nul. Dit woord is afkomstig van het Latijnse nullus, wat verschillende vertalingen heeft zoals niet één, arm, zwak; null is gewoon helemaal niks.

Kans van nul of absolute leegte

Zo zou je dus kunnen zeggen dat de kans van slagen van een project null is. Het project is compleet hopeloos. Maar de term wordt eigenlijk vooral gebruikt in de computerwereld. Zo heeft een leeg veld in een computerprogramma data nodig. Als je geen waarde invoert op deze plek, zou je denken dat dit dus een leeg veld is. Maar zo werkt het niet, we zeggen dan dat het veld een null waarde heeft. Zo zou een veld bijvoorbeeld het telefoonnummer van je vader kunnen bevatten, maar omdat je het nummer niet weet, vul je niks in. Dan zeggen we niet dat het veld leeg is, maar dat het null waarde bevat.

Behalve leegte kan je met null ook data aanduiden dat onbepaald of onbekend is. Er is dan, in programmeertaal, een variabele gedeclareerd, maar de waarde is onbepaald. Andere woorden die hiervoor kunnen worden gebruikt zijn nil, undef en nothing of void. Je spreekt van dit fenomeen als er wordt verwezen naar geheugenruimte waarvan de inhoud onbekend is, zoals bij het telefoonnummer, of wanneer de variabele niet doorverwijst naar een geheugenruimte.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 2.7 / 5. Stemmen telling: 3

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: