Betekenis van Nostradamus

Michel de Nostredame, beter bekend als Nostradamus, was een Frans apotheker uit de 16de eeuw. Hij toonde ook interesse in de astrologie en was voornamelijk bekend als ziener. Zo publiceerde hij onder meer het werk Les Prophéties, een verzameling voorspellingen die hij uit zijn visioenen haalde. Hij zou onder andere wereldoorlogen, het communisme, napoleon, terrorisme en vele andere gebeurtenissen voorspeld hebben. Nostradamus heeft vele aanhangers vergaard, maar veel mensen zijn skeptisch tegenover zijn voorspellingen.

Het leven van Nostradamus

Over de kindertijd van Nostradamus is relatief weinig geweten. Hij werd geboren in het zuiden van Frankrijk in Saint-Rémy-de-Provence, in 1503. Zijn ouders hadden minstens 9 kinderen en hij werd vermoedelijk opgevoed door zijn grootvader.

In 1529 begon hij zijn studies geneeskunde aan de Universiteit van Montpellier, maar werd kort daarna verbannen omwille van zijn geschiedenis als apotheker. Dit neemt niet weg dat vele publicisten hem wel als doctor benoemen.
In 1531 trouwde hij en kreeg twee kinderen, die enkele jaren later stierven aan de pest. In 1547 vestigde hij zich in Salon-de-Provence en kreeg zes kinderen met zijn tweede vrouw.
In 1566 kreeg hij last van waterzucht en stierf uiteindelijk op 2 juli 1566. Nostradamus ligt momenteel begraven in de Collégiale St-Laurent.

Les Prophéties

Zijn bekendste werk, Les Prophéties, bestaat uit een tiental centuriën, elk bestaande uit een honderdtal kwartijnen (vierregelige verzen). Deze kunnen ingedeeld worden op basis van jaartallen, kometen, millennia of zelfs horoscopen. De voorspellingen van Nostradamus die hierin vervat zitten lopen van het jaar 1524 tot het jaar 3797.

De centuriën zijn cryptisch opgesteld, met vele anagrammen, meerdere talen en een willekeurige rangschikking van de verzen. Veel kwatrijnen zijn nog niet verklaard en veel critici beweren dat er slechts sprake is van herinterpretatie en niet van voorspellingen.

De reden voor deze cryptische opstelling is niet duidelijk. Misschien wilde Nostradamus ontkomen aan de Inquisitie, of het kan worden opgevat als het werk van een oplichter die zijn astrologische ideeën wilt verkopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *