Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van nitrosamines

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Als het gaat over nitrosamines dan gaat het over een organische verbinding met de algemene formule R1R2N-NO. Nitrosamines zijn chemische stoffen die kunnen ontstaan tijdens het maken van bepaalde producten. Ze ontstaan altijd onbedoeld tijdens bijvoorbeeld het maken van latex, voeding, sigarettenrook en speelgoed zoals slijm en vingerverf. Ook in sommige voeding zitten deze stofjes. Nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn, daarom worden er strenge eisen gesteld aan nitrosamines in producten en de hoeveelheid die er vrij mag komen. Wist je dat de meest voorkomende nitrosamines de N-nitrosodimethylamine (NDMA) en de N-nitrosodiethylamine (NDEA) zijn?

 

Latex

Als voorbeeld nemen we latex. Hoe komen deze nitrosamines onbedoeld hierin terecht? Dat komt door het vulkaniseren met behulp van carbamaten. Vulkaniseren is het proces waarbij latex steker en elastischer wordt gemaakt. In alle producten die gemaakt zijn van latex kunnen deze stoffen er daarom in voorkomen. Denk aan regenlaarzen of ballonnen. Het wordt daarom aangeraden om bijvoorbeeld je ballonnen indien het kan op te pompen met een ballonnenpomp. Door je ballonnen op te blazen met een ballonnenpomp krijg je de nitrosamines niet binnen. Dat is beter voor je gezondheid, want nitrosamines kunnen kanker verwekken.

 

Voeding

In sommige voeding zitten de stofjes dus ook. Ze komen vooral voor in groenten en heel af en toe in grondwater. Soms voegen de producenten nitraat en nitriet toe aan voeding. Dit doen ze om de houdbaarheid te verbeteren of om het product te voorzien van een bepaalde kleur. Nitraat kan in je lichaam worden omgezet als nitrosamine. Dit is nagekeken door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, maar ze geven aan dat nitraat in voeding nagenoeg nooit gezondheidsrisico’s veroorzaakt.

 

Is nitrosamine veilig?

Is de stof dan wel of niet veilig? Daar is geen goed antwoord op. Niet alle nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn, maar toch is het vaker wel zo. Er worden daarom in wetten strenge eisen gesteld aan de hoeveelheid nitrosamines in producten en voeding en hoeveel hieruit mogen vrijkomen. Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de gemiddelde blootstelling via onder meer latexproducten en voeding bij een normaal gebruik niet snel leidt tot gezondheidsrisico’s. Ondanks dit blijft het wel aan te raden om zo min mogelijk met nitrosamines in aanraking te komen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

arbeidsongeschikt
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: