Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van mulchen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Als je een moestuin wil beginnen is het misschien handig om de betekenis van mulchen te weten. Als je gaat mulchen wordt bedoeld dat je de bodem rondom planten of moestuin gaat bedekken met organisch materiaal. Waarom zal je dit doen? Als je gaat mulchen is de kans op onkruid een stuk kleiner. Ook helpt mulchen met het verbeteren van de bodemstructuur. Doordat het bodem leven aan de slag gaat met de mulchlaag krijg je een veel luchtigere bodem. De voeding, lucht en vocht gaan beter de bodem in. Een mulchlaag helpt ook met beschermen van de bodem tegen jou en warmte en voorkomt uitdroging. Je moet hiervoor wel een paar centimeter dikke laag hebben voor het juiste effect. Door mulchen kun je dus je planten goed houden en een leuke sfeer creëren in je tuin. Leuk in combinatie met een terrasoverkapping op maat.

Hoe begin je met mulchen?

Het beste seizoen om te beginnen met mulchen is de herfst. De truc is om eigenlijk alle bladeren te laten liggen. De afgestorven planten en balderen vormen dan vanzelf een mulchlaag. Natuurlijk kun je het terras onder je terrasoverkapping op maat schoonvegen en de rest van je tuin. Maar laat de bladeren rond je planten liggen. Dit is een goede bescherming voor de planten en dieren in je tuin. Als je gesnoeid hebt kun je deze resten ook gebruiken. In het voorjaar kun je onverteerde resten harken en hiermee vorm je dan een nieuwe composthoop. In de zomer kun je ook een mulchlaag creëren door je gras te maaien. Let hierbij wel op dat je niet bepaald onkruid meeneemt. Sommige bevatten namelijk zaden dus daar heb je dan niet veel aan. Je krijgt ook maaimachines die een mulchfunctie bevatten. Deze maaimachine laat dan een mulchlaag om het gazon liggen.

Voor- en nadelen van mulchen

Er zitten veel voordelen aan mulchen. Zoals eerder gezegd helpt het met onkruid bestrijden. Zo krijgt je tuin een fijne uitstraling als je niet of geen onkruid hebt staan. Ook helpt het met een verbetering van de bodem. Zo kunnen je planten beter groeien en een goede bodem is ook heel belangrijk voor een moestuin. Nog een voordeel aan mulchen is dat je minder tuinafval hoeft weg te brengen. Want je kunt het vrijwel allemaal gebruiken voor een mulchlaag. Daarnaast is je tuin volledig beschermt tegen vorst, droogte en hitte.

Een paar nadelen van mulchen zijn dat een dikke laag slakken, mollen en muizen aantrekt. Zorg daarom dat je geen keukenafval gebruikt. Dan verminder je de kans hierop. Let ook op met wortelonkruiden anders krijg je ongewenst materiaal in je tuin.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: