Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van mondkapje

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Mondkapjes zijn de laatste jaren niet uit ons leven te denken. Waar ze vroeger alleen in operatiekamers en in Aziatische landen te zien waren, zie je ze nu overal. Dat is niet verwonderlijk, want vanwege de Coronapandemie wordt als een van de maatregelen door overheden vaak ingezet op het verplichten op het dragen van een mondkapje in het openbaar. Dat om de kans op besmetting en het overdragen van het Corona-virus te verkleinen.

In principe zijn er drie soorten mondkapjes of mondmaskers, te weten de niet-medische wegwerpmondkapjes, de niet-medische uitwasbare mondkapjes en medisch goedgekeurde wegwerpmondkapjes. Laatst genoemden zijn in landen als Duitsland en Oostenrijk verplicht. In Nederland voldoen niet-medisch wegwerpmondkapjes.

Verschillen tussen de mondkapjes

Maskers met medische toepassingen hebben als voornaamste doel hun dragers te beschermen. Andere mondkapjes werken op de tegenovergestelde manier. Niet-medische gelaatsmaskers beschermen in de eerste plaats diegenen die zich op korte afstand van de gebruiker bevinden. Niet-medische maskers beperken de verspreiding van druppeltjes uit de mond en neus naar de omgeving. Medische maskers zijn anders in die zin dat ze aan Europese en Nederlandse normen moeten voldoen, dus worden ze onderzocht. Niet-medische en zelfgemaakte gebitsbeschermers daarentegen zijn niet aan deze controle onderhevig. Daarom is het moeilijk te bepalen of ze we echt bescherming bieden.

De reden dat in landen als Duitsland en Oostenrijk medische mondmaskers verplicht zijn, is omdat deze mondkapjes beter zouden filteren en een hoger beschermend effect hebben dan niet-medische mondkapjes. De ontwikkeling van zeer besmettelijke virusvarianten is hier de voornaamste oorzaak van.

Medische mondmasker aanschaffen?

Intussen zijn medische mondmaskers meer algemeen geworden, en ze zijn ook gemakkelijker te verkrijgen. Niet-medische mondkapjes vind je nog steeds in de meeste drogisterijen, maar verschillende online winkels verkopen nu ook medische maskers die geschikt zijn voor gebruik in Duitsland en Oostenrijk, en wie weet straks meer landen. In Nederland zijn medische mondmaskers (FFP2) echter nog niet verplicht.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Gezondheid
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: