Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van mitra

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een mitra is niet zoals de naam sommige mensen doet vermoeden iets dat met drank te maken heeft. Een mitra is namelijk een speciaal soort hoofddeksel. Mitra komt van het latijns en betekent muts met banden.  

Mijter 

Met een mitra wordt echter niet zozeer een sneeuwmuts met twee hengsels bedoelt, het is ook geen joker hoodie, maar wel een mijter. Mitra is dus een ander woord voor Mijter. De bekendste mijter is wellicht de mijter van Sinterklaas. Echter is de mijter van Sinterklaas niet de enige mijter of mitra. 

De mitra is onderdeel van de zogenaamde pontificatie. Ponticifatie, dat zijn de bisschoppelijke insignes verstaan. De attributen dus waaraan je een bisschop herkent. Zo is bijvoorbeeld de bisschopstaf ook een onderdeel van de pontificatie. En zo zijn er nog meer attributen die de pontificatie van de bisschop compleet maken. 

De moderne mijter bestaat uit twee gelijke delen met een (afgeronde) vorm, vijfhoekig, uitlopend in een punt. De delen zijn stijf en samengenaaid aan de zijden met twee stukken textiel aan beide kanten. Gaat het om een Oostelijke mijter? Dan ontbreken deze stukken. Dit zorgt ervoor dat de mijter meer de vorm van een kroon heeft. De meeste mijters bevatten een kruis op de voorzijde, net zoals dat bij Sinterklaas ook op de mijter zo is. 

Geschiedenis van de mitra

De mitra heeft een lange geschiedenis die ook ver teruggaat. Het begin van de mijter vind je terug in diverse andere religies. Het begon wellicht met een hoofdtooi, die men infula noemde toen. Die infula was een tulband met twee linten die hingen. Het kon ook om een wit diadeem gaan. De infula gebruikte men heel vroeger als hoofdtooi voor mensenoffers. Later werden de infula’s gedragen door mensen die een vorm steun of bescherming vroegen aan de goden. 

In het Romeinse rijk werd in het Griekssprekende Oosten de mitra bijna alleen door vrouwen gedragen. Het was toen ook een soort tulband. 

De gehele geschiedenis van de mitra is een lang verhaal, maar waar het uiteindelijk op neer komt is dat uiteindelijk de mitra ontstond zoals wij die nu vooral kennen. De mitra zoals die gedragen wordt door een bisschop of door Sinterklaas. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: