Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van MIDI

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Midi, iedere muzikant heeft weleens van gehoord. Maar wat is het eigenlijk? Midi staat officieel voor Musical Instrument Digital Interface. Het is een soort protocol dat in 1984 ontwikkeld is door muziek hardware fabrikanten. De bedoeling was om een systeem te ontwikkelen waarmee je synthesizer kan aansturen. Anno 2018 zien we het vaak terug in de vorm van een MIDI-keyboard.

Midi kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden bijvoorbeeld: licht aan sturen, geluidsmixers, producers, Dj’s en nog veel meer toepassingen.

MIDI verstuurd alleen noot data waar geen audiosignaal bijzit. Je zult in het geval van een MIDI-keyboard dan ook altijd een digitaal instrument moeten hebben dat audio produceert. Je stuurt als het ware een digitaal signaal wat vroeger via een MIDI-kabel ging, gaat nu via USB. Dat digitale signaal kan omgezet worden in allerlei toepassingen zoals licht aansturen of geluid aansturen in de vorm van een midi-keyboard.

Note on en note off

Het signaal dat wordt doorgestuurd bestaat uit note on, dus wanneer een toets is ingedrukt en note off, wanneer een toets wordt losgelaten. Dat wordt met cijfers aangeduid en daartussen ook een tijd bepaald hoe lang de knop is ingedrukt, het is dan ook een simpel maar vrij effectief protocol. Er zijn nog meer variabelen die doorgestuurd kunnen worden zoals pitch bend, aftertouch, polyaftertouch, control change en program change. Dit geeft veel mogelijkheden!

Perfect voor het aansturen van een midi keyboard en de vertaling naar een digitaal geluid!

Overige informatie

Midi kan misschien ingewikkeld klinken, maar als gebruiker is het vrij simpel! Het is een vertaling van knoppen naar een digitaal protocol, zodat de gebruiker een betere ervaring heeft en fabrikanten nieuwe hardware kunnen ontwikkelen die bepaalde processen beter maakt.

Vormen van midi-instrumenten zijn: drumcomputers, lichtbesturingsapparatuur, ROLI, midi-keyboard, mixer controllers en nog veel meer! Niet uitgelezen en meer uitgebreide informatie over MIDI lezen? Lees het artikel op Wikipedia.

Samenvatting van MIDI

  • Midi is een digitaal protocol
  • Midi werkt met note on en note off data
  • Data wordt gestuurd in de vorm van een 0 of een 1
  • Handig is dat je hardware fijn los kunt laten samenwerken met software
  • Nieuwe innovaties zoals een ROLI zijn mogelijk
  • MIDI is revolutionair geweest voor de ontwikkeling in de muziekindustrie

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Film & Muziek
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: