Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van menstruatiecyclus

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Iedere vrouw weet dat het een keer in de maand weer tijd is voor haar menstruatie. Wat je menstruatie betekent weet over het algemeen iedereen wel, maar als we praten over de menstruatiecyclus weet niet iedereen precies wat dat is. De menstruatiecyclus is een verandering in het lichaam van de vrouw gedurende een periode. De cylcus begint altijd in de pubertijd en speelt zich steeds opnieuw af tot aan de menopauze. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar een cyclus van iets meer of iets minder dagen is ook heel normaal. De cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt een dag voor je opnieuw menstrueert. Een cyclus is niet altijd regelmatig.

Ovulatie

Dan is er ook nog zoiets als de ovulatie. Ook dit is een onderdeel in je cyclus. De ovulatie is ook wel de eisprong. De ovulatie vindt een keer per menstruatiecyclus plaats, in het midden van de cyclus. Er komt bij de ovulatie in een van de twee eierstokken een eicel tot rijping. Het moment dat de eicel wordt afgestoten noemen we de eisprong. Een paar dagen voor de eisprong en een paar dagen na de eisprong is een vrouw dan ook op haar vruchtbaars. Wanneer je zwanger wil worden is dit handig om te weten. Wil je weten wanneer je ovulatie er is? Dan kun je gebruik maken van ovulatietesten.

Testen

Ovulatietesten zijn er in meerdere soorten. Het is handig om van tevoren te weten welke ovulatietest het beste bij jou past. Wil je alleen thuis testen of wil je ook buiten huis kunnen testen? Wanneer je veel onderweg bent is dit een afweging die je zult moeten maken. Ben je veel onderweg dan zou een midstreamtest voor jou kunnen werken. Hierbij hoef je geen urine op te vangen in een bakje. Wil je alleen thuis testen dan kun je misschien beter kiezen voor de ovulatiestrip. Je vangt hierbij wat urine op in een bakje en vervolgens kun je de strip hierin dompelen. Daarnaast zijn de ovulatietesten er in verschillende gevoeligheden. Strips hebben een gevoeligheid van 10mlU/ml. Dit betekent dat de strip extra gevoelig is. Strips kunnen ook een gevoeligheid hebben van 25mlU/ml. Dit betekent dat de strip gevoelig is.

Gebruiken

Wanneer je een of meerdere ovulatietesten gekocht hebt is het handig om te weten hoe deze werken. De test is positief als er een roze lijn in het testvenster en een in het controlevenster verschijnt. Als de kleur van de testlijn even donker of misschien donkerder is dan de controlelijn is er een LH-piek. Je ovulatie vindt dan plaats binnen 20 tot 48 uur na de constatering.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: