Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van meerpuntslot

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een meerpuntsslot of een krukbediend meerpuntsslot wordt gebruikt om een deur op meerdere punten in het kozijn te vergrendelen. Ze worden meestal op de voor- of achterdeur geïnstalleerd voor meer veiligheid.

Meerpuntssloten zijn verkrijgbaar  in verschillende uitvoeringen, waaronder rolgrendels, blokgrendels, haakgrendels of pengrendels. Met een drie- of vijfpuntsslot in jouw deur is het voor inbrekers onmogelijk om het slot open te breken.

Tegenwoordig zijn meerpuntsvergrendelingen / -sluitingen met haken het meest gangbaar. Deze haken houden de deur goed in het kozijn getrokken.

Cilinderbediende meerpuntssloten zijn wat ouder en werken met een conventionele sleutel. Ze zijn iets meer ingebouwd dan krukbediende sloten, die alleen kunnen worden geïnstalleerd op deuren die zijn uitgerust met een toegangspaneel.

Krukbediende meerpuntssluiting of een cilinderbediende meerpuntsluiting?

Een krukbediende meerpuntssluiting wordt voornamelijk toegepast bij achterdeuren of schuurdeur. De krukbediening kan worden toegepast wanneer een deurkruk aan beide zijden gemonteerd is.

Een krukbediend slot kan eenvoudig worden vergrendeld met een simpele draai. Draai hiervoor de hendel naar boven.

Een cilinderbediend meerpuntsslot wordt voornamelijk toegepast op voordeuren. Dit type slot heeft een roterende cilinder nodig wanneer de buitenkruk moet worden vastgezet. Deze sloten kunnen maximale veiligheid bieden door een buitensleutel en een binnensleutel nodig te hebben voordat ze worden geopend.

Cilinderbediende meerpuntssloten worden ook wel sleutelbediende meerpuntssloten genoemd.

Beveiliging middels blokschoten, haakschoten en rolnokken

Het is belangrijk dat jouw slot inbraakwerend is, dit voorkomt ongewenste bezoekers. Het slot is ontworpen met sterke bouten die de deur op zijn plaats vergrendelen, waardoor het voor iedereen moeilijk is om in te breken.

Er zijn drie varianten: blokschoten, haakschoten en rolnokken.

  • Een blokschoot verwijst over het algemeen naar een type slot dat in het frame wordt geïnstalleerd. Het is meestal rechthoekig en steekt vanaf het frame uit in het gebied van de deuropening.

  • Meerpuntsluitingen kunnen ook een haakschoot hebben. Deze bout heeft de vorm van een haak en is bedoeld om de bodem van een kom af te sluiten. Bij producten met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is de haakschoot vaak verplicht. Driepuntssloten kunnen een blokschoot en twee haakgrendels hebben, dus het is mogelijk om zowel een slot als een combinatie van beide te hebben.

  • Tot slot zijn er rolnokken. Deze kleine uitstekende voorwerpen schuiven van boven naar beneden in de sluitplaat en vergrendelen zo de deur. Dit ontwerp wordt vaak gecombineerd met traditionele draaideuren van kunststof of een ander materiaal.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: