Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van lumen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De lumen is de eenheid waarmee een lichtstroom wordt aangeduid. Het is een maat voor het totaal van de hoeveelheid licht dat zichtbaar is van alle richtingen die een lichtbron uitstraalt.

1 lumen betekent ook wel de lichtstroom van een puntlichtbron waarvan het licht in 1 steradiaal is gebundeld en 1 candela uitstraalt. Steradiaal is de eenheid voor ruimtehoek en candela is de eenheid voor lichtsterkte.

Het SI-stelsel staat voor het Internationale Stelsel van Eenheden. Dit is het metrieke stelsel van internationaal bekende eenheden zoals snelheid, temperatuur en licht. Lumen is dan ook een afgeleide uit dit stelsel wat betekent dat het een internationale standaardeenheid is. Dit is natuurlijk handig omdat er dan in ieder land dezelfde waarden gelden.

Lumen van Ambileds

Ambileds bestaan uit ledlampen. LED lampen zijn erg populair omdat het energiezuinige lampen zijn. De lumen van LED ligt tussen de 40 en 100. Dit betekent dat er bij een ledlamp per watt een lichtstroom van 40 tot 100 lumen wordt gegeven. Ambileds kunnen 16 miljoen kleuren tonen en hierbij meer dan 350 verschillende combinaties in kleur maken. Dit geeft sfeer in ieder interieur.

ANSI-lumen

Naast de lumen bestaat er ook nog de ANSI-lumen. Dit is de eenheid van de lichtopbrengst van objecten zoals een videoprojector. De ANSI-lumen geeft de gemiddelde lichtsterkte weer die wordt gemeten over negen punten op het projectievlak. Met een lichtmeter kunnen deze waarden en sterktes worden gemeten.

Hoeveelheid

Hoeveel lumen je nodig hebt in je lamp, hangt van een aantal factoren af. Zo is de afstand tussen de lamp en de plaats die verlicht moet worden belangrijk om te meten. Hoe meer lumen een lamp heeft, hoe meer licht er wordt uitgestraald. Een lamp van 600 lumen dat relatief dicht bij een bureau hangt dat verlicht moet worden kan erg fel zijn, terwijl een lamp van 600 lumen juist wel geschikt is om een kamer mee te verlichten. Een lamp van 200 lumen is minder geschikt om een kamer mee te verlichten, maar juist wel weer geschikt om een bureau mee te verlichten. Het is dus van belang om te bedenken wat het doel van het lamp en het licht dat de lamp uitstraalt is.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

bedsprei
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: