Betekenis van likdoorn

Wat is likdoorn?

Een likdoorn is een verharde huidlaag die ontstaan is ​​door de reactie van de huid op wrijving en druk. Je kunt last krijgen van een een likdoorn als je de volgende symptomen ervaart op de punten en zijkanten van jouw tenen: ruwe, taaie, vergeling van een bultige of hobbelige huid. De huid wordt gevoelig voor aanraking en je ervaart pijn bij het dragen van schoenen. Wanneer je deze klachten niet behandeld vormt de huid eelt die op den duur als gevolg van de frictie en belasting veranderd in likdoorns. Die kunnen erg pijnlijk aan gaan voelen.

Verschil tussen eelt en een likdoorn

Likdoorns zijn kleiner dan eelt en hebben een hard midden omgeven door een ontstoken huid. Likdoorns hebben de neiging zich te ontwikkelen op delen van de voeten die geen gewicht dragen, zoals de bovenkant en zijkanten van uw tenen en zelfs tussen de tenen. Likdoorns kunnen pijnlijk zijn als ze worden ingedrukt.
Eelt, daarentegen, is zelden pijnlijk. Eeltplekken ontwikkelen zich meestal op de voetzolen. Eelt varieert in grootte en vorm en is vaak groter dan likdoorns.

Behandeling van een likdoorn

Als je gezond bent, heb je alleen behandeling voor likdoorns en eelt nodig als ze ongemak veroorzaken. Voor de meeste mensen zorgt het simpelweg weghalen van de oorzaak van de wrijving of druk ervoor dat likdoorns en eelt verdwijnen.

Echter als je kampt met een aandoening die de bloedtoevoer verminderd naar je voeten, zoals diabetes, loop je een groter risico op complicaties. Win dan altijd advies in bij je huisarts over de juiste verzorging van likdoorns en eelt als je weet dat je een verminderde bloedtoevoer hebt naar benen en voeten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *