Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van levertraan

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is de betekenis van het woord ‘levertraan’? Levertraan staat voor de olieachtige substantie die werd gewonnen uit de lever van vissen als heilbot en kabeljauw. Traan kan in dit verband gezien worden als ‘tranen’ in de zin van vocht wat uit de lever kwam, als ware het tranen, maar dan de tranen uit de lever. Levertraan werd als ouderwets voedingssupplement gebruikt specifiek voor kinderen.

Dit natuurlijke voedingssupplement werd niet in capsules verkocht of gebruikt, maar werd gebotteld in flesjes levertraan verkocht. Hieruit werd dan een eetlepel levertraan uit geschonken, wat kinderen zo moesten doorslikken. Dit was niet bepaald een sinecure. 

Tot wanneer was levertraan in zwang?

Dit ouderwetse voedingssupplement, wat bekend staat om zijn hoge gehalte aan voedingsstoffen, met name vitamine A, vitamine D en omega-3-vetzuren, werd tot halverwege de jaren 60 van de vorige eeuw gebruikt voor kinderen. Het werd door hen als iets vreselijks ervaren vanwege de ronduit vieze smaak en geur, die penetrant naar rotte vis rook. Helaas was er op dat moment geen ander alternatief om vitamine D binnen te krijgen, buiten uiteraard zonlicht. Vitamine D is zeer belangrijk voor kinderen in de groei, omdat het o.a. de groei van botten ondersteunt en stimuleert. 

Welke vitamines en mineralen bevat levertraan?

  1. Vitamine A: Levertraan bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine A, wat belangrijk is voor een goede gezondheid van de huid, het immuunsysteem, het gezichtsvermogen en de groei. Vitamine A speelt ook een rol bij de regulatie van het functioneren van de cellen.
  2. Vitamine D: Dit is een andere belangrijke voedingsstof die aanwezig is in levertraan. Vitamine D is cruciaal voor de gezondheid van botten en tanden, en het speelt ook een rol bij het bevorderen van de opname van calcium en fosfor in het lichaam.
  3. Omega-3-vetzuren: Levertraan is rijk aan omega-3-vetzuren, zoals EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze vetzuren zijn gunstig voor de gezondheid van het hart en de hersenen. Ze kunnen ontstekingen verminderen, de bloeddruk reguleren en het risico op hartziekten verminderen.

Historisch gezien werd levertraan vaak gebruikt als een voedingssupplement om tekorten aan vitamine A en D te behandelen, vooral in gebieden waar zonlicht schaars was. Tegenwoordig zijn er echter andere bronnen van deze vitamines en omega-3-vetzuren beschikbaar, waaronder voedingssupplementen en verrijkte voedingsmiddelen. Hoewel levertraan nog steeds wordt verkocht als een voedingssupplement, zijn er alternatieven beschikbaar voor mensen die deze voedingsstoffen willen aanvullen zonder de als vies bekendstaande smaak en geur van levertraan te ervaren.

Is levertraan tegenwoordig nog verkrijgbaar?

Levertraan is inderdaad tegenwoordig nog steeds verkrijgbaar als voedingssupplement. Het wordt nog verkocht in vloeibare vorm, of verwerkt in capsules.

Eigentijdse levertraanproducten worden tegenwoordig wel eerst bewerkt, gearomatiseerd, of gemengd met andere ingrediënten om de originele smaak af te zwakken of te maskeren.Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: