Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van letselschade

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Letselschade is schade die bij iemand ontstaat als gevolg van een ongeluk of bijvoorbeeld een bedrijfsongeval. Het kan gaan om materiële of immateriële schade. We spreken echter pas van letselschade als iemand aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade als gevolg van het ongeluk of ongeval en het slachtoffer in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding.

Mogelijke oorzaken letselschade

Letselschade betreft over het algemeen letsels die op hoofdlijnen zijn opgelopen als gevolg van een verkeersongeval, bedrijfsongeval of beroepsziekte. Maar ook de gevolgen van de medische fout zijn onder letselschade te scharen en kunnen recht geven op een letselschadevergoeding. Ook schade die opgelopen wordt als gevolg van een gebrekkig product kan letselschade zijn waar de verkopende partij of fabrikant voor aansprakelijk gesteld kan worden.

Verschillende soorten letselschade

Allerlei gerelateerde zaken kunnen daarbij als schade opgevoerd worden. Van medische kosten (inclusief reiskosten) als gevolg van het ongeval of ongeluk tot compensatie in het geval dat het slachtoffer diens werk niet meer volledig kan hervatten. Daarnaast is het ook mogelijk om smartengeld te claimen als letselschade, net als kosten voor benodigde hulp in de huishouding als gevolg van het letsel, kosten voor rechtshulp, re-integratiekosten en schade aan persoonlijke bezittingen.

Lichamelijk letsel

Een zeer ‘tastbare’ vorm van letselschade is lichamelijk letsel. Dit is een breed begrip dat uiteen kan lopen van licht letsel zoals schaafwonden tot ernstig letsel zoals afgerukte ledematen of oogletsel. Daartussen zit een wereld van lichamelijk letsel dat in geval van aansprakelijkheid ook als letselschade gekwalificeerd kan worden. Denk daarbij aan botbreuken, littekens, brandwonden en een whiplash.

Emotioneel en psychisch letsel

Minder tastbaar is letschade door het oplopen van emotioneel en psychisch letsel. Toch kan dit wel degelijk het gevolg zijn van een ongeluk, ongeval of fout. Slachtoffers kunnen hier bijvoorbeeld angststoornissen aan overhouden of depressief van worden. Er kan zelfs sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) als gevolg van een ongeluk, ongeval of fout. Ook verdriet als gevolg hiervan kan als letselschade beschouwd worden.

Letselschade jurist

Het proces van letselschadevergoeding is vaak een moeizaam en langdurig proces waar bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij een lastige partij is om mee te onderhandelen. Voor het slachtoffer kan dit intimiderend zijn, net als het aansprakelijk stellen van iemand waarmee diegene een (werk)relatie heeft. Daarom is het doorgaans verstandig dat men zich laat bijstaan door een letselschade jurist die de verantwoordelijkheid voor het proces uit handen van het slachtoffer kan nemen, de aansprakelijke aansprakelijk stelt en onderhandelt met de verzekeraar.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: