Betekenis van lederhose

De lederhose is een broek van leer die is ontstaan uit de tradities van Zuid-Tirol, Oostenrijk en Zuid-Duitsland. Deze leren broek met bretels wordt in sommige streken nog steeds alledaags gedragen, maar wij kennen deze traditionele kleding vooral van het wereldberoemde Oktoberfest.

De lederhose is als bergklederdracht ontstaan en je hebt twee modellen: de korte en de langere kniebroek. Vooral de korte lederhose is in Nederland bekend van het Oktoberfest. In traditie wordt de korte broek gedragen tijdens het werk, bij het jagen en het wandelen. De langere lederhose wordt gedragen op feestelijke dagen.

Echte lederhosen worden altijd gedragen met leren bretels. Ook is de outfit pas compleet als er ook speciale schoenen (haferlschuhe) onder gedragen worden en kniekousen. Oorspronkelijk hoort er ook een brede riem van leer bij. Deze werd vroeger als een soort portemonnee gebruikt.

Oktoberfest

In Nederland kennen wij de lederhosen vooral als een must-have kledingstuk als je naar het Oktoberfest gaat. Zeker als je naar het wereldberoemde Oktoberfest in M├╝nchen gaat bezoeken kan je als man echt niet aankomen zonder echte lederhosen. Vrouwen dragen op het Oktoberfest dirndls.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *