Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van kWh

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

kWh is een afkorting dat wordt gebruikt voor kilowattuur. Kilowattuur is de eenheid die men gebruikt voor het vermogen van elektrische energie. kW staat namelijk voor kilowatt en de h staat voor hour. Samen betekent dit het aantal kilowatt per uur. 1 kWh betekent 1.000 Watt, wanneer je iets één uur lang gebruikt. Gemiddeld zou een gezin in Nederland ongeveer 3.500 kWh per jaar verbruiken. Dit verschilt natuurlijk per gezin en gezinssamenstelling.

Apparaten

Op bijna alle apparaten in huis staat hoeveel Watt ze verbruiken. Als een apparaat bijvoorbeeld 1.000 Watt verbruikt, dan kun je dat apparaat één uur lang gebruiken om precies 1 kWh te verbruiken. Op deze manier kun je gemakkelijk berekenen hoeveel kWh iets kost per uur, dag of zelfs jaar. Veel dingen in huis verbruiken ongemerkt veel stroom. Denk maar eens aan de koelkast, de vriezer, de vaatwasser, de wasmachine, de droger en de televisie. Een aantal van deze apparaten staat bijna altijd aan, zoals de koelkast en de vriezer. Maar ook het opladen van je telefoon of het aandoen van een lamp kost stroom.

Kosten

De kosten voor 1 kWh is niet eenduidig te zeggen. Deze kosten verschillen namelijk per energieleverancier. Dit kan dus niet algemeen worden gesteld. Het ligt namelijk aan de energieleverancier en het energiecontract dat jij hebt bij de energieleverancier. Twee keer per jaar mag zo’n energieleverancier de kosten voor 1 kWh veranderen.

Energierekening

Op de energierekening die jij iedere maand en ieder jaar krijgt wordt de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt ook aangegeven in kWh. Dit is dus de hoeveelheid stroom die jij verbruikt. Op de energierekening wordt de hoeveelheid gas apart aangegeven.

Zonnepanelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen kijk je ook naar het aantal kWh dat je verbruikt. Als je weet hoeveel kWh je per jaar verbruikt, weet je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het stroomgebruik per jaar zelf op te wekken. Met de zonnepanelen kun je namelijk elektriciteit zelf opwekken. Als je de helft van de energie die je verbruikt kunt opwekken door middel van zonnepanelen, dan hoef je nog maar de helft te betalen aan de energieleverancier. Dit kan dus naar loop van tijd voordeliger zijn.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: