Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van kwarts

Deze term wordt uitgelegd door:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inhoudsopgave

4
(1)

Kwarts, met de chemische formule SiO2, is een vorm van siliciumdioxide. Meer dan 12 procent van het volume van de aardkorst bestaat uit kwarts. Kwarts is dus een grondstof die veelvuldig voorkomt, ook zand en graniet bestaan voor een groot deel uit kwarts.

Industriële grondstof

Kwarts wordt veel toegepast in de industrie. Het wordt dan meestal eerst verwerkt naar kwartsglas. Gewoon glasblazen is een stuk eenvoudiger dan kwartsglasblazen. Dit heeft te maken met het feit dat het verwekingspunt bij kwarts veel hoger ligt en ook nog eens een stuk abrupter is. Dit verwekingspunt ligt namelijk op 1665 graden Celsius. Het kwartsglasblazen brengt ook meer veiligheidsrisico’s met zich mee tijdens het blazen. De gasvorming SiO2, die ontstaat bij het blazen, kan namelijk de longen aantasten.

Chemische binding

Ondanks de chemische formule SiO2 zijn de bindingen tussen de silicium- en zuurstofatomen polair covalent van aard, wat wil zeggen dat het een chemische binding is waarin de atomen een of meer gemeenschappelijke elektronenparen hebben. Een kwartskristal bestaat ook niet uit moleculen, maar een covalent netwerk waarbij alleen in de gasfase de moleculen met de formule SiO2 voorkomen. Deze moleculen kunnen heel groot zijn, maar ook microscopisch klein. In Namibië zijn zelfs kristallen gevonden tussen de 20 en 50 meter groot. Het meest zuivere kwarts komt voor in bergkristal.

De kracht van kwartsglas

Kwartsglas is wel heel sterk. Het kan onder andere grote temperatuurverschillen doorstaan. Het kwartsglas is ook transparant voor ultraviolette straling en het is een piëzo-elektrisch materiaal. Dat betekent dat er trillingen in het kwartskristal opgewekt kunnen worden, waardoor het ook een geschikt materiaal is voor elektronische apparatuur.

Kwartsglas als basis

Kwarts is daardoor ook een uitstekende basis voor glasvezel. Gewoon glas is hier te broos voor, maar als er dunne draden van het kwartsglas worden getrokken, dan is het erg sterk en in een bepaalde mate ook nog eens buigzaam. Daarbij is het onbrandbaar en de treksterkte blijft tot ruim 300 graden Celsius. Bij hogere temperaturen neemt de treksterkte af. Het voordeel is ook dat dit glasvezel niet met elektromagnetische velden af te luisteren is en ook niet gevoelig voor storing van buitenaf. Ideaal dus voor de glasvezel-internetverbinding.

Verschillende variëteiten

Door het aluminium en het ijzer in het kwarts wordt eigenlijk de kleur van het kwarts bepaald. Er zijn ook verschillende variëteiten in kwarts. Deze kunnen we eigenlijk indelen in twee hoofdgroepen, namelijk de macrokristallijne variëteiten en de crypto-kristallijne-variëteiten.

Macrokristallijne variëteiten

De macrokristallijne variëteiten zijn kristallen die met het blote oog zijn te zien. De roze rozenkwarts is hier een goed voorbeeld van, maar ook de paarse amethist en het heldere bergkristal. Zo zijn er nog tal van andere soorten, waaronder de ametrien, de aventurien en het blauwkwarts. IJzerkwarts is rood gekleurd doordat er ijzermineralen ingesloten zitten.

Crypto-kristallijne-variëteiten

De crypto-kristallijne-variëteiten zijn microscopische kleine kristallen. Meestal voor het oog onzichtbaar. Een chalcedoon is een vezelige en doorschijnende kwarts. Het kwarts agaat bestaat uit een gebande chalcedoon en een onyx is weer een zwart-wit gebande agaat. Maar er zijn ook nog andere variëteiten, zoals de groene heliotroop die weer een afleiding van de jaspis is en de sardonyx die een rood-zwart-wit agaat is. Sarder is weer een bruine chalcedoon.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?