Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van kubisme

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Geometrische vormen, een verwarrend perspectief en meerdere standpunten: het kubisme is een kunststijl die eenvoudig te onderscheiden is van andere kunstvormen. Maar wat is het kubisme precies? En welke kunstenaars behoren en behoorden tot het kubisme? In welke kunstvormen buiten de schilderkunst kunnen we het kubisme nog meer terugvinden? Wij leggen je in dit artikel uit wat de betekenis is van kubisme.

Wat is kubisme?

De kunstvorm kubisme ontstond aan het begin van de 20e eeuw in Europa. Deze revolutionaire stroming ontstond als een reactie op de eerdere, traditionele kunststromingen. Waar in veel van de traditionele schilderkunst op een natuurgetrouwe manier naar een omgeving werd gekeken, met als doel om deze zo realistisch mogelijk weer te geven, probeerde het kubisme zich hiertegen af te zetten door te werken met geometrische vormen en vlakken. De manier waarop deze vormen werden gecombineerd en geplaatst zorgde voor een beeld dat in strijd was met de realiteit en dat verwarring opleverde.

Binnen deze stromingen worden objecten afgebeeld als samengestelde geometrische vormen. Door deze samen te voegen en te spelen met perspectief en diepte wordt voor de kijker het idee geschetst dat ze de objecten in het kunstwerk van verschillende kanten kunnen bekijken.

Kubistische kunstenaars

Het kubisme kent veel verschillende kunstenaars. Twee bekende kunstenaars uit deze stroming waren Pablo Picasso en Georges Braque. Picasso en Braque worden gezien als grondleggers van de stroming. Beide kunstenaars begonnen echter niet binnen deze stijl. Voor Picasso vloeide het gebruik van geometrische vormen voort uit de traditionele schilderkunst, waarbij hij middels een combinatie van deze twee stijlen schilderijen creëerde die steeds meer aansloten bij de stijl van het kubisme. Ook Georges Braque maakte een onderdeel uit van het grondleggen van het kubisme door te experimenteren met vormen in de onderwerpen van zijn kunst.

Kubistische architectuur

Niet alleen op de schilderkunst heeft het kubisme een grote invloed gehad. Ook heeft het kubisme binnen de architectuur zijn sporen achtergelaten. Door te spelen met vlakken, lijnen en vormen werden er gebouwen ontworpen die niet meer alleen functioneel waren, maar ook esthetisch indrukwekkend. Het Tsjecho-Slowaakse paviljoen dat getoond werd op de Wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona is een bekend voorbeeld van kubistische architectuur. Dit toonbeeld van de kubistische architectuur, gekenmerkt door hoekige vormen en vlakken, was ontworpen door architecten Joseff Hoffmann en Paval Janák.

Het kubisme is dus een stroming die zowel binnen de schilderkunst als de architectuur heeft gezorgd voor een andere blik op de natuurgetrouwheid van kunst. Kunst hoeft in essentie dus niet realistisch te zijn, maar het gaat ook om de essentie en de esthetiek.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: