Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van kraamtijd

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De eerste tien dagen na een bevalling wordt de kraamtijd genoemd. Dit valt onder de neonatale fase van de baby/Gedurende deze periode begeleiden en ondersteunen verloskundige en kraamverzorgende bij het verzorgen van een pasgeboren baby. Je krijgt als ouder zijnde zoveel mogelijk uitgelegd zodat je na de kraamtijd alles alleen kunt doen. Ook kan een verloskundige medische controles bij een baby gedurende de kraamtijd uitvoeren.

De kraamverzorgende

Een kraamverzorgende ondersteunt moeder en baby vlak na de bevalling. De taken van een kraamverzorgende kunnen verschillen, ieder kind en iedere situatie is natuurlijke verschillend. De kraamverzorgende controleert in ieder geval iedere dag  de temperatuur van het kindje, doet een gezondheidscheck en ondersteunt bij het wassen en voeden van het kindje. Het draait er vooral om dat een kraamverzorgende je zoveel mogelijk advies en tips geeft zodat je als ouders zijnde het na de kraamtijd alleen kunt doen.

Het kraambed

Het kraambed zijn de eerste acht dagen na een bevalling. Tijdens deze periode herstelt het lichaam van een vrouw na de bevalling, ook wordt de borstvoeding dan op gang gebracht. Als vrouw zijnde is het belangrijk dat je gedurende het kraambed zoveel mogelijk rust neemt. Het is dan ook verstandig om voor de bevalling een goede babyuitzet te hebben samengesteld. Tijdens de kraamtijd worden er veel controles gedaan. Zo wordt de temperatuur opgemeten en er wordt gekeken naar het bloedverlies, het krimpen van de baarmoeder en bloeddruk gemeten. Deze worden vaak uitgevoerd door de kraamverzorgende.

Een kraamvrouw

Wanneer je net mama geworden bent ben je tot zes weken na de bevalling een kraamvrouw. Naast alle leuke kraamkado’s met naam ontvangen is het een zware periode. Een zwangerschap en bevalling zorgt ervoor dat er veel veranderd in een vrouwenlichaam op emotioneel, sociaal en lichamelijk gebied. Vooral gedurende de eerste weken na de bevalling. Een kraamvrouw kan tijdens een kraamtijd last krijgen van ongemakken na de bevalling. Dit kunnen naast emoties ook bloedverlies, stuwing en naweeën zijn.

Het consultatiebureau

Na de kraamtijd wordt de zorg van de kraamverzorgende overgedragen aan het consultatiebureau. Hier wordt er medische basiszorg van kinderen van 0 tot 4 jaar verleend. Daarna wordt de zorg van 4 tot 19 jaar overgedragen aan het GGD. De gezondheid en de ontwikkeling van kinderen wordt daar zorgvuldig gevolgd om zo eventuele problemen vroegtijdig te herkennen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: