Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van kogellager

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Sommige mensen vragen zich wel eens af wat een kogellager is. Het gaat hierbij over een rollend lager en het zorgt voor het verminderen van de wrijving van een draaibeweging. In het geval van een kogellager wordt gebruik gemaakt van bolvormige kogels. Je hebt daarnaast onder andere ook nog rollagers, en glijlagers welke een andere vorm hebben in het mechanisme

Waaruit bestaat een kogellager?

Een kogellager bestaat uit de binnen- en buitenring en tussen deze ringen bevinden zich dan één of twee rijen van bolvormige kogels. Omdat de kogels draaien wordt hierdoor veel wrijving voorkomen daar de metalen ringen elkaar niet raken.

Waar wordt een kogellager voor gebruikt?

Er zijn verschillende toepassingen mogelijk voor een kogellager. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt om bij een voertuig een as aan het voertuig te bevestigen. Het gevolg is dat een wiel hierdoor met weinig wrijving rond kan draaien terwijl er toch veel gewicht op de as drukt. Zonder dit lager zou het directe metaal op metaal contact leiden tot wrijving en dus hitte wat de levensduur van de as zou minimaliseren. Dit kan mooi uit worden gelegd aan de hand van een voorbeeld van een fiets, hierbij zijn namelijk zowel het voor- als achterwiel van kogellagers voorzien. Maar dat is niet alles, want je komt ze ook tegen bij de stuur- en trapas. Waar het ook erg duidelijk zichtbaar is, is bij in-line skates. Ieder wiel bevat dan namelijk twee kogellagers en hier is dan een korte as doorheen gehaald.

Kogellagers en wrijving

Het is belangrijk om te weten dat op het moment dat een kogellager van metaal te weinig vet of smeerolie bevat, dat een lager dan vast kan lopen. Dit komt door de ontwikkeling van de warmte door de extra wrijving die dan ontstaat. Het heeft er alles mee te maken dat een kogellager niet wrijvingsloos is. Je hebt namelijk de kogels die in de kogellager mee blijven draaien, wat weer zorgt voor wrijving tussen alle onderlinge kogels. Te veel vet is ook niet goed, anders zal het vet namelijk mee gaan draaien, en het gevolg is dat het dan kan smelten en uit de lagers kan lopen.

Nummercodes uitgelegd

Bij sommige kogellagers is een nummercode aanwezig en deze gaat aan om welk speciaal type lager het gaat. De code is meestal gestanst op de lager. Wanneer je bijvoorbeeld een C in combinatie met een nummer ziet staan, dan wijst dat op de hoeveelheid speling van de binnenste ring vergeleken met de buiten ring. De variant tussen 1 en 5 die je het meeste tegen zal komen in de praktijk is de C3 variant welke een ‘normale’ speling heeft, dus niet heel krap of los is.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Techniek & Wetenschap
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: