Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van koemelkallergie 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een koemelkallergie noemt men ook wel een koemelkeiwitallergie. Iemand met een koemelkallergie krijgt een ongewenste reactie op eiwitten uit koemelk. Dit wordt veroorzaakt door een abnormale reactie van het immuunsysteem van het lichaam. Het is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. 

Symptomen 

Er zijn verschillende symptomen die mogelijk kunnen duiden op een koemelkallergie. Natuurlijk is het belangrijk om bij een vermoeden van koemelkallergie naar een huisarts te gaan. Juist omdat de symptomen zo verschillend kunnen zijn is het belangrijk om het goed uit te zoeken. Mogelijk symptomen zijn onder andere: 

  • Lang en ontroostbaar huilen (bij een baby). 
  • Onrustig en slecht slapen. 
  • Vermoeidheid. 
  • Eczeem, pukkeltjes en huiduitslag. 
  • Piepende ademhaling, hoesten, benauwdheid, kortademigheid. 
  • Maagproblemen, overgeven. 
  • Verstopping van de darmen, diarree en kramp. 
  • Rode ogen of jeukende ogen. 

In zeer ernstige gevallen kan het mogelijk zelfs leiden tot een extreme allergische reactie met een levensbedreigende shock. Dit is gelukkig wel erg zeldzaam.  

Geen lactose vrije producten 

Het gebeurt regelmatig dat mensen een koemelkallergie verwarren met een lactose-intolerantie en denken dat ze dan wel lactose vrije producten zonder problemen kunnen nuttigen. Dit is echter niet het geval. Het zijn namelijk twee verschillende zaken. De overeenkomst is dat mensen met een lactose-intolerantie ook een ongewenste reactie hebben na het nuttigen van normale melk. Het verschil is echter dat het bij een koemelkallergie gaat om de eiwitten waarop men reageert, terwijl men bij een lactose-intolerantie reageert op de melksuikers. Er is hierbij sprake van onvermogen om het melksuiker te verwerken. 

Het kan ook zijn dat iemand eerst denkt een koemelkallergie te hebben, maar dat het gaat om een lactose-intolerantie. Gezien de nogal verschillende symptomen die je kunt krijgen van een koemelkallergie is het ook lastig te bepalen wat nu precies de allergie is. 

Testen voor een koemelkallergie 

Er is geen echte test voor koemelkallergie, waarmee je in één keer weet of je een koemelkallergie hebt. Wat soms gedaan wordt is om koemelk een tijd te elimineren uit het voedingspatroon. Daarna wordt er wat koemelk toegevoegd om te kijken of de klachten terugkomen. Dit is de provocatietest. Hiermee sluit je nog niet per definitie direct een lactose-intolerantie uit. Soms blijkt dat alles voor de spijsvertering bij de baby nog niet volgroeid is en dat nadat de baby een jaar oud is, er geen sprake meer is van een koemelkallergie. Volwassen kunnen ook een koemelkallergie krijgen. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

arbeidsongeschikt
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: