Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van kalibreren

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
3.7
(3)

 

Op het eerste oog denk je misschien dat je nog nooit iets hebt gekalibreerd, je weet waarschijnlijk niet eens wat het betekent. Toch heb je onbewust al eens een mobiele telefoon of iets dergelijks gekalibreerd. Wanneer je een mobiele telefoon uit het doosje haalt, althans in het begin van dit mobiele tijdperk, moest deze gekalibreerd worden. Maar wat is kalibreren nu precies en waar is het goed voor?

Vaak hebben de termen kalibreren en meetinstrument met elkaar te maken. Wanneer je gaat meten of wegen is het uitermate belangrijk dat jouw instrumenten wel naar behoren werken. Het gaat immers om precieze werk. Merk je dat de instrumenten afwijken en niet correct werken, dan moeten deze bijgesteld worden. Voor dat je iets gaat afstellen of opnieuw gaat instellen moet je wel weten wat het verschil is. Het constateren van dit verschil noemt met kalibreren.

Eerder werd al verteld dat kalibreren veel gebeurd in de wereld van elektronica. Waar dit vroeger vooral veel gebeurde bij de eerste generatie smartphones, gebeurd het nu veel bij laptops of tablets. Tegenwoordig kun je zelf een laptop accu kaliberen. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je de accu niet meer vertrouwd.

Voorbeeld: je laptop geeft aan nog 40% batterij vermogen te hebben, maar valt een paar minuten later toch uit. Je weet dan meteen dat er iets niet klopt. Het is algemeen bekend dat de batterij of accu van een laptop of tablet naarmate te tijd vordert langzaam in levensduur afneemt, maar dit kan dus ook gelden voor de meters die erin zitten. Dan komen we weer even terug op het voorbeeld. Omdat de vermogensmeters in het toestel schade opgelopen hebben, geeft deze jouw nu foute informatie.

De oplossing? Kalibreren! Het advies van de fabriek is meestal om dit een aantal maanden te doen. Als je geluk hebt valt dit onder de garantie.

Dit is in ieder geval wat er met kalibreren wordt bedoeld als het gaat om elektronica. Voortaan kun je dus meepraten en interessant doen. Je weet er tenslotte nu alles van!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3.7 / 5. Stemmen telling: 3

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: