Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van jiu-jitsu

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Jiu-jitsu is een van de oudste vechtsportkunsten. Het woord jiu-jitsu betekent letterlijk zachte kunst. Bij de jiu-jitsu leer vechten en verdedigen met en zonder wapens tegen zowel bewapende als onbewapende tegenstanders. Tijdens jiu-jitsu leer je ook wat de zwakke en kwetsbare plekken van je tegenstander zijn. Hierdoor ben je in staat op je tegenstander weerloos op de grond te werken of zelf uit te schakelen.

De geschiedenis van jiu-jitsu

Zoals je net hebt kunnen lezen is jiu-jitsu dus een van de oudste vechtsportkunsten. Waar de sport vandaan komt is niet helemaal zeker, maar voor zover bekend komt jiu-jitsu uit China. De Japanse geneesheer Akiyama was in 1960 op rondreis door China om zijn kennis te verbreden. Tijdens zijn reis zag hij een gevecht tussen een gewapende en een ongewapende man. De ongewapende man wist het duel te winnen door zijn speciale gevechtsmethoden. Akiyama mocht deze gevechtstechniek observeren, maar hij mocht niet meedoen en de methoden eigen maken.

Eenmaal thuis wilde Akiyama de bestudeerde technieken in de praktijk af. Hij stuitte echter op een probleem. Wat al iemand met meer kracht dezelfde technieken toepast? In de winter kreeg hij antwoord op zijn vraag. Hij zag namelijk hoe de takken van een kersenboom en een wilg verschillend reageerden op de sneeuw die ze moesten dragen. Hij had als oplossing meegeven om te overwinnen. Met deze gedachte kun je winnen van iemand die dezelfde technieken heeft en meer kracht.

Nationale sport

Akiyama richtte de school Yoshin Ryu op. De Samoerai maakte deze vechtmethoden meester, maar hielden jiu-jitsu geheim. Rond 1868 werd het dragen van wapens verboden in Japan. De Samoerai raakte hierdoor werkloos en moesten naar een manier zoeken op zich van levensonderhoud te voorzien. Ze begonnen daarom met het lesgeven van jiu-jitsu aan burgers. Het werd als snel een nationale sport en aan het einde van de 19e eeuw werd jiu-jitsu ook bekend bij de rest van de wereld. Vooral de mensen die orderbewarende diensten uitvoeren waren erg geïnteresseerd op de technieken. Er ontstonden vele varianten van jiu-jitsu, zoals karate, judo en aikido.

De jiu-jitsu lessen worden gegeven in een speciale ruimte, die de dojo wordt genoemd. De les wordt begonnen door te groeten en wordt gevolgd door een warming-up. Een vast onderdeel wat bij bijna iedere les terugkomt, is valbreken. Deze vechtsport wordt ook gebruikt tijdens het beoefenen van de betekenis van MMA.

Weerbaarheid

Het is belangrijk om je te kunnen weren. Mentale kracht kun je trainen met een weerbaarheidstraining. Een weerbaarheidstraining is geschikt voor heel veel mensen, die verschillende beroepen uitoefenen. Ook voor kinderen is de training geschikt. Kinderen die weerbaar zijn kunnen hun grenzen beter aangeven, durven voor zichzelf op te komen en zoeken makkelijker steun bij anderen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: