Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van Ivermectine

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Ivermectine is een geneesmiddel, heel specifiek gezien een anti-parasitair geneesmiddel. Dat betekent dat het werkzaam is als bestrijding voor darmwormen, parasitaire mijten en luizen. Bij mensen wordt het voornamelijk gebruikt tegen rivierblindheid. Dit geneesmiddel wordt niet alleen bij mensen toegebracht, maar ook bij veterinaire geneeskunde voor paarden, herkauwers, honden en gevogelte.

 

Wat doet Ivermectine en wanneer gebruik je het?

Wat ivermectine doet is de spieren van bepaalde parasieten verlammen. Bij verschillende worminfecties wordt gebruik gemaakt van ivermectine. Voorbeelden van worminfecties zijn filaria en mijnwormen. In de tropen komen nog veel meer verschillende worminfecties voor, daar is kan ivermectine ook voor gebruikt worden. Naast deze infecties kan het ook gebruikt worden bij schurft. Schurft is namelijk een klein insect, de schurftmijt. Veel mensen weten dit niet omdat de mijt niet met het blote oog te zien is.

 

Alle mogelijke bijwerkingen

Naast dat het medicijn goed zijn werk moet doen, kan dit middel enkele bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen staan onderstaand beschreven.

 

Deze bijwerking komt zelden voor, maar 1 op de 100 mensen vinden wormen in hun ontlasting. Deze wormen droeg u onbewust met u mee en zijn door het middel gedood.

 

Ook is het zeer zeldzaam maar wel mogelijk dat u een overgevoeligheid heeft voor dit middel. Bij overgevoeligheid kunt u koorts, blaren en vervelling krijgen. Als dit gebeurt is het verstandig een arts te raadplegen.

 

Hoe moet Ivermectine gebruikt worden?

Het middel is een tablet dat op de lege maag moet worden ingenomen. U mag dus twee uur voor inname niet gegeten of gedronken hebben. Alleen op deze manier kan de werkzame stof goed worden opgenomen in het lichaam. Het wordt aangeraden om direct na het opstaan of voor het slapen gaan het middel te nemen. Voor kinderen kan het tablet worden fijngestampt tot poeder en worden opgelost in water. Vaak is een eenmalige dosis meer dan genoeg om de infectie doelmatig te bestrijden. Het kan voorkomen  dat dit nog twee dagen herhaalt moet worden, maar dit is enkel in uiterste gevallen. Bij schurft moet het middel vaak na twee weken herhaalt worden.

 

Mag dit middel gebruikt worden bij zwangerschap?

Goede vraag, dit moet altijd met de arts overlegt worden. Omdat er niet veel zwangere vrouwen zijn die dit middel hoeven te gebruiken is er geen zekerheid over de mogelijke risico’s. Het is mogelijk om tijdelijk over te stappen op andere medicatie zoals mebendazol. Hetzelfde geldt voor borstvoeding.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Gezondheid
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: